En de winnaar is...

11 november 2016, 15:40
Deelnemers van de electronica Fast Forward Awards 2016
Deelnemers van de electronica Fast Forward Awards 2016
De 2016 Fast Forward Award is nu in handen van zijn rechtmatige winnaar! Op vrijdag 11 november ging een gelukkige ondernemer naar huis met een cheque ter waarde van maar liefst 75.000 euro aan PR- en marketingbudget (en de award zelf natuurlijk..). Over welke gelukkige hebben we het? Lees s.v.p. door!

Het was absoluut een (zeer) spannende race: niet minder dan 35 deelnemers kwamen naar electronica München om hun start-up, hun prototype of hun idee te presenteren ten overstaan van een wereldwijd publiek. Zoals juryvoorzitter Clemens Valens het uitdrukte: "De kwaliteit was echt indrukwekkend. Soms denk je: het wordt niets. Maar de jury was echt enorm onder de indruk."
 


Tijdens de eerste drie dagen van electronica 2016 toonden alle 35 kandidaten uit 16 landen hun projecten op het Fast Forward Platform bij ingang Oost, 'powered by Elektor' en georganiseerd samen met de electronica 2016-beursorganisatie.

Uit de 35 aanmeldingen koos de internationale jury negen prijswinnaars, drie in elke van de drie categorieën Start-up, Prototype en Idee. Hun namen werden afgelopen vrijdag bekend. Hier komen ze.

In the categorie Idee kreeg de 'Baristor' van vader en zoon Shustov, uit Novosibirsk in Rusland, de derde prijs. De barrier-resistor (barrier + resistor = baristor) is een schakelelement waarvan de elektrische 'input/output'-weerstand plotseling verandert van een geleidende naar niet-geleidende staat en vice versa. Jonas Galle uit België werd tweede met een speciale Metal 3D Printer die substraat wegsnijdt in plaats van toevoegt. De steigers bouwende robot van Artem Kuchukov van Kewazo uit Duitsland won de eerste prijs in deze categorie. Een steigers bouwende robot bespaart niet alleen geld, maar is ook veel veiliger voor de bouwvakkers.

In de categorie Prototypes ontwikkelde Piorek Wasilewski een manier om programmeren te leren op een... horloge. Hij won er de derde prijs mee. David Link uit Duitsland werd tweede met een speciale oplossing om oudere medemensen die hulp nodig kunnen hebben op afstand te kunnen volgen. De categorie Prototypes werd gewonnen door Mowea uit Duitsland: dit bedrijf ontwikkelde een speciale manier om zonne-energie aan te vullen met windenergie, niet op een grote schaal, maar op de schaal van een enkel huishouden.

In de categorie Start-up ontwikkelde de firma Sewio uit de Tsjechische Republiek een gevanceerd indoor realtime-locatiesysteem dat logistieke kosten nog eens exta verlaagt.  Deze derde prijs was welverdiend, evenals de tweede voor het bedrijf eCozy uit Duitsland. eCozy wil af van de 'stomme' thermostaten en ze zelflerend maken. BotFactory uit New York won overtuigend de eerste prijs met een printer die 'on the spot' prototype-PCB's kan printen en dus elke geringe wijziging van een ontwerper direct in een prototype-PCB kan verwerken.

OK, wie is dan de overall winnaar? Mowea presenteerde niet alleen een innovatief idee, maar ook een daadwerkelijk prototype van kleine windturbines. Dr. Till Naumann was de gelukkige: hij ontving een cheque van 75.000 euro, te gebruiken voor PR en marketing. BotFactory met de Squinck PCB printer keert huiswaarts met een cheque van 50.000 euro en Kewazo met de steigers bouwende robot met 25.000 euro. BotFactory en Kewazo wonnen respectievelijk de tweede en derde prijs 'overall'.
 
Jacky Perdrigeat, Dr. Till Naumann en Falk Senger


Was er nog een speciale verrassing? Ja, die was er. Len Williams uit Australië ontving geen enkele prijs, maar wel een zeer eervolle vermelding met daaraan gekoppeld een bedrag van 5.000 euro. De jury kon De Australiër niet met lege handen laten gaan. Dus kreeg hij de 'Tech for Good' award voor zijn vondst om watergebruik op een totaal nieuwe manier te meten, niet mechanisch maar digitaal - en daardoor veel accurater dan ooit het geval is geweest. Gefeliciteerd Len!


 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items