Met behulp van enkele alledaagse materialen is het mogelijk om zelf een generator te maken die genoeg stroom levert voor het aansturen van een kleine elektronische schakeling. Tot die ontdekking kwam Xiao-Sheng Zhang met een onderzoeksteam van de EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Tokyo.

De onderzoekers gebruikten drie standaard materialen, namelijk papier, een potlood en teflon tape, om een generator te maken met een oppervlak van 8 cm² die meer dan 3 V aan spanning kan opwekken en genoeg stroom kan leveren om bijvoorbeeld een afstandsbediening te voeden. Bij de generator draait het allemaal om statische ladingen. Wanneer twee isolatoren zoals papier en teflon met elkaar in contact komen, vindt er een verplaatsing van elektronen plaats. Het door de onderzoekers bedachte systeem bestaat uit twee kleine kaarten, waarvan één zijde is bedekt met koolstof van een potlood. Dit koolstof fungeert als elektrode. Op de andere kant van een van de kaartjes wordt teflon tape aangebracht. De kaartjes worden als een sandwich op elkaar geplaatst met de teflon laag in het midden en dan zodanig aan elkaar geplakt dat de geleidende zijden elkaar niet raken (zie video).

Door nu te drukken op de kaartjes met een vinger komen de twee isolatoren met elkaar in contact, waardoor een ladingsverschil ontstaat. Bij het verwijderen van de vinger gaan de kaartjes weer van elkaar af en wordt de opgewekte lading via de koolstof elektrodes naar een hierop aangesloten condensator gestuurd. Om het effect te versterken gebruikten de onderzoekers schuurpapier. Dat bleek door het ruwe oppervlak zes maal zoveel energie op te wekken dan gewoon papier.