Het energieverbruik moet verder omlaag, daarvan is het managementteam van tbp stellig overtuigd. Energieke Regio, een lokaal adviesorgaan, voerde een energiescan uit met praktische aanbevelingen. In 2017 realiseerde tbp 10% besparing dankzij het Energiereductieplan en ditzelfde doel is voor 2018 gesteld.

Volgens de aanbevelingen uit de scan investeerde tbp in isolerende voorzetwanden voor de kunststof gevelelementen om energie te besparen. Zonnepanelen op het dak wekken energie op, bestemd voor de productie. Verder zijn de verwarmings- en koelinstallaties aangepast, zodat de restwarmte van de machines koelere ruimtes kan verwarmen (een zogenoemd VRF-systeem). En stagiairs hebben kritisch gekeken naar de verlichting, wat leidde tot slimmer schakelen dankzij timers en bewegingsdetectie om verbruik van verlichtingsenergie sterk te beperken.

Andere maatregelen

‘We hebben een nieuwe vacuümpomp aangeschaft die minder energie verbruikt en alleen bij gebruik inschakelt. Het effect is 60% energiereductie’, vertelt Kees Vis, manager QA/QC & facilities bij tbp. ‘Daarnaast hebben we ons pand qua verlichting gesegmenteerd. Productiehal en kantoren zijn niet dezelfde uren in gebruik en dat geldt eveneens voor andere ruimtes waaronder het auditorium. De verlichting schakelen we nu bewuster in en uit. Dat bespaart veel energie, zeker als we LED-lampen en andere duurzame verlichting hebben aangebracht.’
Op het parkeerterrein van tbp zijn twee extra laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar, een verdubbeling van de eerdere capaciteit. Deze zijn er voor bezoekers en voor de leaseautorijders van tbp, want de meesten rijden een hybride of elektrische auto. Duurzaamheid is een structureel aandachtspunt, ook in 2018. Voor een ISO 14001- gecertificeerde onderneming als tbp is dit vanzelfsprekend.

Duurzame energiemarkt

Jacob Herrewijnen, it & risk manager bij tbp, is net als Kees een gedreven aanjager van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij is lid van de werkgroep die de Energie Coöperatie 2.0 op Goeree- Overflakkee opricht. ‘Het doel is zelf opgewekte groene stroom onderling aan te bieden en af te nemen’, legt Jacob uit. ‘Ook derden kunnen deelnemen. Hierdoor ontstaat een handelsplatform waardoor groene energie geld oplevert en aantrekkelijker wordt.’
De Energie Coöperatie is één van de vele lokale initiatieven voor een volledig energieneutraal Goeree-Overflakkee in 2020. Het lokale Energy Island, dat eind vorig jaar plaatsvond, bracht alle duurzame innovaties bij elkaar. Het congres gaf ook ruimte aan de ondertekening van het ‘groene’ waterstofconvenant door 28 regionale partners.