Een onderzoeksteam van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een ‘energy harvester’ ontwikkeld die honderd keer meer energie kan opwekken uit laagfrequente omgevingstrillingen dan de huidige systemen. Met deze harvester ter grootte van een klein muntstuk kunnen bijvoorbeeld draadloze sensoren van energie worden voorzien, die worden gebruikt om trillingen van gebouwen, bruggen en pijpleidingen te monitoren. Batterijen voor deze sensoren (en de vervanging ervan) zijn met de nieuwe harvester niet meer nodig.

 

De tot nu toe gebruikte energy harvesters werken met een kleine chip van piëzoelektrisch materiaal (PZT) die op het uiteinde van een micro-hefboom is bevestigd. Onder invloed van omgevingstrillingen gaat de hefboom op en neer, waardoor het PZT elektrische energie produceert. Een belangrijke beperking is dat de hefboom alleen bij zijn resonantiefrequentie voldoende met de trillingen ‘meebeweegt’. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de bandbreedte te vergroten door een micro-brug te maken die aan twee kanten vastzit en waarop het PZT in het midden is bevestigd. Zo’n brugconstructie blijkt in de praktijk gevoelig te zijn voor een groter aantal trillingsfrequenties.

 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Applied Physics Letters.

 

Meer info:
http://web.mit.edu/newsoffice/2011/power-from-vibrations-0914.html