Kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenning en spraakherkenning… Je zou denken dat die actuele onderwerpen alleen toegankelijk zijn voor specialisten. Of op zijn minst voor amateurs die voldoende gemotiveerd zijn om hightech onderwerpen te ontrafelen. Natuurlijk, iedereen heeft er op zijn minst wel van gehoord. Vooral de gebruikers van digitale camera’s of van de nieuwste mobiele telefoons. Die maken gebruik van dat soort functies, soms zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Maar om dat soort technieken in te zetten bij persoonlijke creaties, lijkt toch wel een grote stap. Als u ook denkt dat zulke technieken voor u onbereikbaar zijn, laat u dan uit de droom helpen!

Kunstmatige intelligentie voor het Internet van uw (favoriete) Dingen

Laten we beginnen met een detail dat alles verandert: de prijs! U kunt al instappen voor minder dan 25 €! Met ESP-EYE, de evaluatiekaart die kant-en-klaar wordt aangeboden door Espressif, de maker van de beroemde ESP8266 en ESP32. Met die twee processors heeft deze Shanghaise fabrikant het pad, of beter gezegd de snelweg naar het Internet der Dingen opengelegd. Sinds een paar maanden concentreren ze zich op de kunstmatige intelligentie van objecten of Artificial Intelligence of Things (AIoT).

Video van de ingebruikname van de ESP-EYE

We zijn nog niet zover, dat we met onze favoriete objecten kunnen communiceren. Maar met de huidige ontwikkeling van de techniek, zal het niet lang meer duren, voordat we commando’s kunnen geven door te knipogen of een handgebaar te maken, bijvoorbeeld een duim omhoog of omlaag, een wijd open mond of andere gezichtsuitdrukkingen. Het is dus hoog tijd om vertrouwd te raken met dit onderwerp, en dat is nu heel betaalbaar, zoals u kunt zien in de onderstaande video (van bitluni labs).

Kunstmatig oog = camera + ESP32 + PSRAM + flashgeheugen + ESP-WHO

Behalve de 2-megapixel camera en een microfoon, is de ESP-EYE-kaart natuurlijk uitgerust met een ESP32-chip, PSRAM (8 Mb) en flash (4 Mb). De draadloze verzending van de beelden gaat via het WiFi-netwerk. Voor het programmeren en debuggen is de kaart voorzien van een microUSB-poort.
Voor de software stelt Espressif het tool ESP-WHO voor, een ontwikkelraamwerk voor detectie en herkenning van gezichten die is ontworpen voor AIoT-applicaties. In combinatie met de ESP-WROVER-KIT (of andere ESP32-kaarten) geeft de ESP-EYE-module uw IoT-applicaties ogen en oren.