Als we de industrie-experts en effectenmakelaars moeten geloven, dan zal niets meer de IoT-lawine in termen van bedrijfsresultaten en groot financieel gewin kunnen tegenhouden. Het lijkt ook aannemelijk dat er enorme winsten liggen te wachten, als u zich realiseert dat er nagenoeg oneindig veel ‘dingen‘ zijn die met het web kunnen worden verbonden. En dan niet alleen complexe apparatuur zoals de voedselscannende zelfbestellende koelkast waar mijn collega Jens vorige week over schreef, maar ook de simpele druksensor in het linkervoorwiel van de auto van uw vrouw. Als het erin past komt het er – het IoT is een hype. 

Kleine dingen hebben kleine energiebronnen nodig, zoals microbatterijen. Maar deze zouden wel eens een ‘showstopper’ voor de groei van het IoT kunnen betekenenen in de vorm van afdwingbare patentrechten. 

Volgens een rapport van KnowMade [1] worden vaste-stof-lithium-microbatterijen gedomineerd door de grootmachten PowerPaper, Cymbet, Infinite Power Solutions en ST Microelectronics, met daarnaast nog minstens vier kleinere bedrijven die actief prototypes ontwikkelen en deze binnen een jaar of twee op de markt willen brengen. Neem bijvoorbeeld de productielijn van FET voor NanoEnergy-cellen met een dikte van 0.1-mm to 0.4-mm, die een jaarlijkse capaciteit heeft van 200.000 stuks 1-mAh-cellen – daar hebt u uw microbatterijen.

Overal waar geld wordt verdiend kan strijd worden verwacht. Verschillende bedrijven met sterke posities wat betreft intellectueel eigendom hebben al aanklachten ingediend tegen overenthousiaste fabrikanten van microbatterijen wegens inbreuk op hun patenten. Hoewel het Franse onderzoekslaboratorium CEA nog steeds de belangrijkste patenthouder is, hebben volgens het Knowmade-rapport Cymbet, Polyplus Battery, Infinite Power Solutions en Panasonic de sterkste patentportefeuilles met een groot op intellectueel eigendom gebaseerd blokkerend vermogen (lees: de beste advocaten).

En zo hebben we misschien (weer) de situatie waarin 1 (één) trotse uitvinder/patenthouder zich verzet tegen een gigantische comsumentenmarkt die altijd en overal toegang tot de Cloud wil hebben zonder extra voor de batterij te betalen. En de advocaten verdienen er een fortuin aan. Voordat u vanaf uw (met internet verbonden) computer reageert, stel u zichzelf eens voor als zo’n TPH (trotse patenthouder)... 

[1] Microbattery Patent Landscape Analysis.  Door Dr Fleur Thissandier en Dr Nicolas Baron; KnowMade, Frankrijk.