Onderzoekers van de University of Illinois hebben ontdekt dat in transistoren van grafeen thermo-elektrische effecten optreden die het materiaal afkoelen. Deze ontdekking betekent dat voor toekomstige computerchips van grafeen minder externe koeling nodig zal zijn dan tot nu toe werd aangenomen en dat deze chips hierdoor in vergelijking met hun silicium tegenhangers nog energiezuiniger en sneller zullen zijn.

 

Bij alle elektronische componenten wordt warmte opgewekt door de beweging van elektronen in het gebruikte materiaal. Bij sommige materiaalovergangen kunnen ook thermo-elektrische effecten optreden die een afkoelende werking hebben, maar deze zijn te gering in omvang om de warmteontwikkeling te kunnen beïnvloeden. Bij temperatuurmetingen aan een werkende grafeentransistor werd echter ontdekt dat de afkoeling op sommige overgangen tussen grafeen en metaal groter is dan de warmteontwikkeling. Op deze plaatsen koelt de transistor zichzelf. Voor de uiterst nauwkeurige temperatuurmetingen maakten de onderzoekers gebruik van een atoomkracht-microscoop waarmee het oppervlak van materialen op atoomniveau met een sensor kan worden afgetast.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 3 april 2011 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Nanotechnology.

 

Meer info:
http://news.illinois.edu/news/11/0404graphene_WilliamKing_EricPop.html

 

Afbeelding: Alex Jerez