De regering van Zuid-Australië heeft Tesla opdracht gegeven voor het bouwen van de tot nu toe grootste lithium-accu ter wereld in Zuid-Australië. De installatie kan 129 MWh elektrische energie opslaan en kan een piekvermogen van 100 MW leveren. Als de belasting langer duurt dan 10 minuten neemt het leverbare vermogen af tot 70 MW, wat altijd nog opmerkelijk veel is. De accu is opgebouwd in maar 63 dagen.

De achtergrond is, dat de stroomproductie in Zuid-Australië sterk leunt op hernieuwbare energie. Maar wind- en zonne-energie is niet alleen bijzonder kostbaar maar ook, zoals bekend, enigszins onbetrouwbaar. En zoals de ecologische wet van Murphy zegt: juist als je energie nodig hebt, dan waait het niet en schijnt ook de zon niet. Daardoor valt in dit gebied bijzonder vaak de stroom uit. In de herfst van 2016 zaten zelfs op een keer 1,7 miljoen burgers dagenlang zonder elektriciteit, wat tot een enorme druk vanuit de politiek leidde.

Om te zorgen dat dit soort black-outs in de toekomst minder vaak zullen voorkomen, heeft de Australische deelstaat een tender uitgeschreven voor een energie-opslagsysteem. Dit heeft geleid tot een samenwerking tussen de Franse fabrikant van windenergiesystemen Neoen en Tesla, die nu samen de Hornsdale Power Reserve” hebben gerealiseerd. De daar door Tesla gebouwde monster-accu dient niet alleen als buffer voor snelle stroompieken, maar kan daarnaast ook maximaal drie uur lang een vermogen van 30 MW leveren.