De winnaar van de electronica Fast Forward Start-up Award 2016 MOWEA uit Berlijn wil de grootste worden in de kleinste windturbines. Dat klinkt misschien als marketingtaal. Maar de oprichters, Dr. Till Naumann en Andreas Amberger, zien zichzelf niet als marketeers. Ze beschouwen zichzelf als technici. Daarom werken ze graag met een gedetailleerde roadmap: zorg eerst voor betrouwbare technologie en zoek dan de juiste marketingmensen. De komende drie jaar zijn heel belangrijk in hun roadmap.
 
Wat is het plan? Het plan is om kleine windturbines te ontwerpen en te testen, die, zoals Naumann dat noemt, op het dak van elke woning of kantoorgebouw kunnen worden geplaatst, of kunnen worden opgehangen aan bestaande masten van telecomproviders. De rotoren van de turbine hebben een middellijn van maar 1,5 meter, dat is wel wat anders dan de 8 of 10 meter die gebruikelijk zijn bij conventionele windturbines.
 
Oprichters Dr. Till Naumann
en Andreas Amberger

MOWEA wil het systeem volledig schaalbaar maken: Afhankelijk van de behoefte ter plaatse kunnen meerdere turbines met elkaar worden verbonden, van twee tot twintig, zodat vermogens van 400 W tot 50 kW zijn te realiseren. Dat houdt in dat de turbines helemaal onafhankelijk van het stroomnet kunnen werken, maar ook energie kunnen leveren aan een bestaand stroomnet. Naumann en Amberger willen een stap verder gaan. Hun turbines zijn ideaal voor het leveren van energie in nieuw opgebouwde microgrids in gebieden waar nog helemaal geen elektriciteitsnet beschikbaar is.
 
Geoptimaliseerd voor zwakke wind
Goed, dat is het plan. Maar eerlijk gezegd is dat plan niet zo bijzonder. Er zijn wel meer plannen voor kleine windturbines geweest, alleen zijn die nooit verder gekomen dan dat: plannen. Natuurlijk zijn er hier en daar wel voorbeelden van “veelbelovende prototypes”. Maar door een of andere oorzaak hebben die prototypes nooit de wereldwijde markt bereikt, en dat is wel waar MOWEA naar streeft. Waarom denken Naumann en Amberger en hun drie collega’s dat ze voor een omwenteling kunnen zorgen?
 
Daar willen ze graag over vertellen, en niet alleen omdat ze op zoek zijn naar investeerders om hun plannen te kunnen realiseren. Om te beginnen zijn ze erin geslaagd hun windturbines 10% efficiënter te maken dan soortgelijke of eerdere turbines. Ieder procentpunt telt in de wereld van de windenergie. “En wij hebben er tien te bieden,” zeggen Naumann en Amberger stellig. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Op drie manieren: met een verbeterde rotor (met vliegtuigvleugels als voorbeeld), een betere generator, en, last but not least, betere elektronica. Die drie punten samen maken de MOWEA windturbine, onder meer, “geoptimaliseerd voor zwakke wind”. Naumann en Amberger gaan wat dat betreft niet in op de details; ze willen hun intellectueel eigendom zoveel mogelijk beschermen.
 
Wilt u een 10kW-systeem?
MOWEA kan tot 50 kW gaan.

Combinatie met zonne-energie
Naumann en Amberger willen wel vertellen over andere technologische eigenschappen van hun windturbines. Elke windturbine van MOWEA kan samenwerken met een fotovoltaïsch systeem, dat wil zeggen dat wind- en zonne-energie kunnen worden gecombineerd in één geïntegreerd product. Dat maakt het totaalsysteem veel aantrekkelijker, niet alleen dankzij de grotere beschikbaarheid van real-time-energie (tot wel 100% op sommige plaatsen), maar ook doordat bij deze oplossing minder accucapaciteit nodig is. Dat drukt de kosten voor de accu’s.
 
En er is nog een punt dat de beide heren niet onvermeld willen laten. De turbines zijn zó ontworpen dat mensen en dieren op een veilige afstand van de rotor(en) worden gehouden. Een speciaal soort net maakt de turbines zo veilig als maar mogelijk is. “Ook dat maakt onze oplossing uniek,” verklaarde Naumann.

Een belangrijk jaar
2018 is een cruciaal jaar voor MOWEA. Verschillende prototypes worden getest om de specificaties te staven: modulariteit en schaalbaarheid, 10% meer efficiëntie, synchroon werken met fotovoltaïsche systemen en de veiligheid voor mens en dier.

Wilt u meedoen aan de electronica Fast Forward, the Start-Up Platform powered by Elektor 2018? Ga dan naar www.elektormagazine.nl/e-ffwd en vul het registratieformulier in. U vindt daar ook meer informatie over de spelregels, de voorwaarden en nieuws over dit evenement. Dit najaar organiseren we de e-ffwd 2018 edition en u bent van harte welkom op de vakbeurs electronica in München in november

Het complete interview is te lezen in Elektor Business Edition nummer 3/2018..