Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting FOM zijn erin geslaagd om een koelelement op nanoschaal te ontwikkelen dat magnetisch kan worden in- en uitgeschakeld. De werking van het element is gebaseerd op het magnetisch moment van elektronen (de spin). Deze gemakkelijk controleerbare nanokoelinstallaties kunnen een oplossing bieden voor het groeiende probleem van de warmteontwikkeling in tegenwoordig steeds kleiner wordende  elektronische componenten.

 

Elk elektron heeft een magnetisch moment (de spin). Wanneer een elektrische stroom door een magnetische laag wordt gestuurd, richten de spins van de elektronen in die stroom zich allemaal dezelfde kant op (parallel aan de magnetisatie). Daardoor ontstaat er naast de ladingstroom ook een spinstroom. Met deze spinstroom kan de temperatuur op het grensvlak tussen een niet-magnetisch metaal en een magnetisch metaal worden beïnvloed. Door de magnetisatie (spinrichting) in een van de magnetische lagen om te draaien kan de koeling van  het grensvlak worden aan- en uitgezet.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 5 februari 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Nanotechnology.

 

Meer info:
http://www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=178549

 

Illustratie: FOM