Omdat het programmeren en opsporen van fouten (debugging) nog steeds vitale – en meestal tijdrovende – processen zijn voor ontwerpers van ingebedde systemen, introduceert Microchip Technology twee hulpmiddelen die snelle en handige oplossingen bieden voor een aanvaardbare prijs. De nieuwe MPLAB® ICD 5 en MPLAB PICkit 5 in-circuit debuggers/programmers kunnen beide op afstand worden geprogrammeerd, hetgeen de gebruiker als een welkome aanvulling zal ervaren.

De MPLAB ICD 5 in-circuit debugger/programmer levert geavanceerde aansluit- en voedingsopties voor bedenkers van ontwerpen die zijn gebaseerd op PIC®, AVR® en SAM componenten en dsPIC® digitale signaalcontrollers (DSC’s). Omdat er ook minder voedingskabels nodig zijn, kan dit ontwerphulpmiddel worden toegepast in omgevingen waar het efficiënt gebruik van de ruimte noodzakelijk is. Omdat voeden via een USB type-C® verbinding naar een PC of voeden via ethernet (PoE)+ plaatsvindt, is het MPLAB ICD 5 in-circuit programming en debugging hulpmiddel snel, flexibel en handzaam. Bij PoE+ kan het apparaat worden gevoed via dezelfde kabels die worden gebruikt voor datacommunicatie, zodat er geen extra voedingskabel nodig is. Naast de flexibiliteit die PoE+ biedt, maakt de ethernetverbinding ook ontwerpen op afstand mogelijk en zorgt deze voor isolatie van omgevingsfactoren. 
 
Het op afstand foutzoeken en programmeren over Ethernet, spanningsbewaking voor het optimaliseren van voedingsontwerpen, en integratie met Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD) systemen voorzien in een veelzijdige ontwerpervaring, ondersteund door de kracht van de hardware en de verbindingsmogelijkheden. Gebruikers kunnen hun ontwikkeltijd beperken met behulp van Arm® Single Wire Output (SWO) controle en een variëteit aan programming en debugging interfaces.

Volgende generatie MPLAB® ICD 5 en MPLAB® PICkit™ 5 in-circuit debuggers/programmers leveren nieuwe manieren voor programmeren en verbinden
 
“Met de MPLAB ICD 5 in-circuit debugger/programmer heeft Microchip het middensegment van het debuggerprogramma uitgebreid met aanvullende mogelijkheden en high-end functies die vaak zijn gereserveerd voor de wat duurdere producten,” zegt Rodger Richey, Senior Director van Microchip’s Development Systems bedrijfsafdeling. “De messcherpe hardware en draadloze verbindingsmogelijkheden maken dit hulpmiddel extreem veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken bij het ontwerpen van de meest uiteenlopende toepassingen.”
 
De MPLAB PICkit 5 in-circuit debugger/programmer is een nog flexibelere versie van zijn voorganger en kan worden gebruikt als deze is aangesloten op een computer met de MPLAB X geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) of in het veld. Compatibel met alle architecturen die door Microchip worden aangeboden, kan dit snelle en draagbare hulpmiddel op afstand worden geprogrammeerd via Microchip’s opgewaardeerde Programmer-to-Go (PTG) smartphone toepassing. Het maakt gebruik van een draadloze Bluetooth® Low Energy radio waarmee ontwerpers verbinding kunnen maken met het apparaat met behulp van hun smartphone via de PTG app. Met de PICkit 5 kunnen diverse programma-pictogrammen worden geselecteerd op de SD kaart via de app, zodat de gebruiker verschillende programma’s in het veld kan toepassen. De voorafgaande hulpmiddelen waren alleen in staat om het pictogram te programmeren binnen MPLAB X IDE of MPLAB IPE voordat de gebruiker afreisde naar het veld. 
 
“De MPLAB PICkit 5 in-circuit debugger/programmer handhaaft de snelheid en de compacte vormgeving van zijn voorgangers, maar nu met een hoger overdraagbaarheidsaspect van ons productenaanbod,” zegt Richey. “De mogelijkheid om allerlei programma’s in het veld te selecteren en onze klanten-app te gebruiken maakt het programmeren een stuk veelzijdiger.”
 
Beide hulpmiddelen worden ondersteund door de MPLAB X geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) en de MPLAB geïntegreerde programmeeromgeving (IPE), Microchip’s uitstekend configureerbare software programma- en gebruikersinterface. Een opgewaardeerde 6.10 versie van MPLAB X IDE zal met deze producten worden uitgerold en zal het ontwerpproces vereenvoudigen voor klanten die willen overstappen van de ene Microchip component naar een andere om aan de wensen van verschillende toepassingen te kunnen voldoen.
 
Bezoek om meer te leren over Microchip’s programma ontwerphulpmiddelen en hulpbronnen de website en lees het laatste nieuws van het bedrijf door Microchip te volgen op LinkedIn, YouTube, Facebook or Instagram.