Functionele veiligheidscertificaties worden in diverse industriële segmenten verlangd, maar het is vaak een tijdverslindend en duur proces. Certificaties kunnen eveneens een ingrijpende aanpassing voor het gebruik van specifieke ontwikkelhulpmiddelen vereisen, tenzij het hulpmiddel al is gecertificeerd voor overeenstemming door functionele veiligheidsexperts, zoals TÜV SÜD, een in München gevestigde certificatie organisatie. Met dit doel kondigt Microchip Technology Inc. (Nasdaq: MCHP) aan dat TÜV SÜD de certificatie van de MPLAB® XC compilers voor functionele veiligheid heeft voltooid, hetgeen de functionele veiligheids kwalificatieprocedure voor Microchip’s PIC®, AVR® en SAM microcontrollers (MCU’s) en dsPIC® digitale signaalcontrollers (DSC’s) aanzienlijk vereenvoudigt. Om het testen en de diagnostiek nog verder te vereenvoudigen, introduceert Microchip bovendien de MPLAB code coverage licentie die bepaalt welke delen van de software al dan niet worden uitgevoerd met minimale impact op de applicatie.  
 
De functionele compilers van MPLAB XC die zijn gecertificeerd door TÜV SÜD helpen mee om te kunnen voldoen aan de verificatie en validatie eisen die zijn gespecificeerd in de ISO 26262 standaard voor de veiligheid van auto’s, IEC 61508 voor industriële toepassingen, IEC 62304 voor medische software en IEC60730 voor geautomatiseerde elektrische regelingen. De MPLAB XC compilers voor functionele veiligheid zullen worden voorzien van aanvullende documentatie voor kwalificatie van de MPLAB X geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) en de MPLAB debuggers en programmers. Zonder jaarlijks terugkerende contributie voor verlenging zijn deze licenties de goedkoopste oplossing op de markt. Door gebruik te maken van Microchip’s MCU’s met de licenties voor functionele veiligheid worden de kosten voor de applicatie beperkt alsook de marktintroductietijd.
 
Om er voor te zorgen dat de hoogst mogelijke dekkingsgraad tijdens het testen van embedded software met behulp van code coverage hulpmiddelen kan worden gehaald, zijn vaak ingrijpende aanpassingen van de hardware nodig, dure software en aanzienlijke inspanning om omvangrijke databestanden te doorzoeken voor toepasselijke informatie. Het MPLAB code coverage product vermijdt dit met minder dan één procent impact op de testtijd. Via een gepatenteerde procedure kan de code worden getest in een enkele doorgang zonder dat de code in blokken hoeft te worden opgedeeld. Dit spaart tijd en voorkomt het doorzoeken van grote databestanden.

Omdat gecertificeerde toepassingen vaak om testdata van de code vragen, kan deze nieuwe code coverage licentie verder assisteren bij het certificatieproces.
 
“Op dit moment kunnen hulpmiddelen voor functionele veiligheid voor veel MCU producten behoorlijk prijzig zijn," zegt Rodger Richey, Microchip's senior director van ontwikkelsystemen. “Microchip levert onze producten voor functionele veiligheid voor een-derde van de prijs van bepaalde concurrerende oplossingen en geeft bovendien ongekende wereldwijde technische ondersteuning om de marktintroductie te versnellen en om de ontwerpcyclus nog verder te vereenvoudigen.”