We zijn nog nauwelijks gewend aan LCD’s en aan de verbeterde varianten zoals LCD’s met LED-achtergrondverlichting, en nu veroveren OLED’s langzamerhand ook displays van groot formaat zoals televisies. Zelfs Apple zet in het komende topmodel, de iPhone X, een OLED-display in. De nieuwe techniek is nog kostbaar en heeft zich nog niet op een breed front doorgezet en nu komt met de microLED’s al de techniek van de volgende generatie al in zicht.

De weergavekwaliteit van displays haalt tot voor kort ondenkbare prestaties. Na de „retina-displays“ bij smartphones met een oplossend vermogen dat zelfs de HD-standaard bij deze kleine beeldschermdiagonaal overtreft, zijn televisies met UHD-displays al bijna standaard. En de eerste TV’s met een oplossend vermogen van 8k worden al gefabriceerd. Maar niet alleen aan het oplossend vermogen, ook aan de kwaliteit van de individuele pixels wordt gesleuteld. OLED’s bieden een enorm contrast, grote reproduceerbaarheid van de zichthoek en een klein energieverbruik. Je zou denken: beter kan het niet.
 
Maar dan vergist u zich: dankzij de enorme vooruitgang in de productietechniek van halfgeleiders is het nu gelukt om conventionele, niet-organische LED’s zover te verkleinen, dat we er zonder problemen kleurendisplays met een zeer groot oplossend vermogen mee kunnen realiseren. Deze microLED’s bieden nog veel meer voordelen wanneer ze worden gebruikt als display: ze bieden net als OLED’s een extreem groot contrast en een hoge reproduceerbaarheid van de zichthoek, maar overtreffen de OLED door hogere schakelsnelheden en dankzij een veel groter rendement een duidelijk kleiner energieverbruik. Bovendien verouderen ze ook minder snel. Op dit moment zijn microLED-displays nog in de onderzoeksfase. Nieuwe technieken worden eerder ingevoerd bij kleinere displays. Volgens YOLE zal het minstens nog tot 2019 duren, voordat Apple in staat is om de AppleWatch 4(?) met zo’n hightech-display uit te rusten.