In vijf jaar tijd wist Innoseis een wetenschappelijke ontwikkeling om te zetten in een marktgerichte toepassing: kleine sensoren die ondergrondse trillingen in kaart brengen. Als partner trekt tbp samen met deze innovatieve startup op om ontwerp en productie continu te optimaliseren.
 
Toen Mark Beker zijn promotionele onderzoek deed bij Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica – een samenwerking van vijf Nederlandse universiteiten, red.)  kwamen hij en hoogleraar Jo van den Brand op het idee om gravitatiegolftechnologie (zwaartekrachtgolftechnologie) te benutten voor nieuwe, commerciële doeleinden. Ze richtten Innoseis op en werden de aansturende CEO en CTO. Zo’n 20.000 Tremornet-sensoren voor seismologische metingen zijn vorig jaar geleverd en dit jaar stond ditzelfde aantal voor het eerste kwartaal al op de orderlijst. Contacten met wereldwijde partners en wetenschappelijke publicaties geven bekendheid aan het product en de hoogwetenschappelijke achtergrond versterkt de betrouwbaarheid.
 
Kleine variant
‘Sensoren voor gravitatiegolfonderzoek zijn soms wel drie kilometer lang en heel erg gevoelig. Wij hebben de ontwikkelkennis benut voor kleine seismische sensoren die praktischer toepasbaar zijn’, legt Mark Beker uit. ‘Ondernemingen als Shell zijn daarin geïnteresseerd, omdat ze tot wel vier kilometer diep ‘in de grond’ kunnen kijken en belangrijke informatie verzamelen over reservoirs van olie, gas of geothermie (aardwarmte). De data helpen bij risicoanalyse en bij het verantwoord en efficiënt omgaan met deze energiebronnen.’
 
Een Tremornet-sensor is zo’n 11 bij 9 bij 5 centimeter en weegt slechts 650 gram. Op een oppervlakte van honderd vierkante kilometer wordt met zo’n 10.000 exemplaren een netwerk aangelegd. Communicatie verloopt draadloos via het Internet of Things dankzij de door tbp geproduceerde printed circuit board assemblies (pcba’s). Van onderscheidende waarde is ook de lange batterijlevensduur.