Een onderzoeksteam van het Joint Quantum Institute, het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen en de Harvard University hebben een systeem bedacht waarmee met behulp van nanoluidsprekers en licht zeer zwakke elektrische signalen kunnen worden gedetecteerd, en tegelijkertijd elektronische schakelingen kunnen worden gekoeld. Als dit systeem in de praktijk blijkt te werken zoals voorspeld, dan heeft dit grote invloed op de detectie van zwakke radiosignalen, op de ontwikkeling van nieuwe kleinere MRI-scanners en op de kwantum-informatica.

 

Het nieuwe systeem maakt gebruik van microscopisch kleine membranen die door zwakke elektrische velden in trilling worden gebracht. Als er laserlicht op de membranen schijnt wordt het weerkaatst waarbij de golflengte door de trillingen wordt beïnvloed. Omdat de golflente van laserlicht met de huidige technologie zeer nauwkeurig kan worden gemeten, kunnen ook zeer zwakke elektrische velden worden gedetecteerd. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast bij MRI-scanners, waardoor er in deze scanners minder krachtige supergeleidende magneten kunnen worden toegepast, en de afmetingen dus sterk kunnen worden gereduceerd.

 

Volgens de onderzoekers zal de omzetting van de mechanische energie van de membranen naar fotonen ook een sterk koelend effect hebben, waarbij de temperatuur kan dalen tot slechts 3 kelvin (-270 °C).

 

Meer info:
http://www.nist.gov/pml/div684/loudspeaker-012412.cfm

 

Illustratie: Taylor/NIST