Onderzoekers van Princeton University hebben een nanostructuur ontworpen die het rendement en de helderheid van (organische) LED’s met 57% laat toenemen. Ook wordt de scherpte van het beeld op LED-displays door de nieuwe structuur aanzienlijk verbeterd.

Bij ‘kale’ LED’s blijft een groot deel van het licht door interne reflectie in de LED gevangen, en wordt slechts twee tot vier procent naar buiten uitgestraald. Door het aanbrengen van reflectors en lenzen kan de lichthoeveelheid tot ongeveer 38 procent worden verhoogd, maar wordt bij bijvoorbeeld een display ook omgevingslicht gereflecteerd waardoor het beeld minder scherp wordt. Met de door de onderzoekers ontworpen nanostructuur PlaCSH (Plasmonic Cavity with Subwavelength Hole-array) kan het licht van de LED zodanig worden gemanipuleerd dat 60 procent naar buiten wordt uitgestraald.  
Bij de PlaCSH-technologie wordt het LED-materiaal ondergebracht in een ruimte die aan één kant is afgesloten door een reflecterende laag, en aan de andere kant is voorzien van een metalen raster met een dikte van 15 nm, dat is opgebouwd uit draden die 20 nm breed zijn en een onderlinge afstand van 200 nm hebben.
Volgens de onderzoekers is het raster met een eenvoudige en goedkope druktechniek te vervaardigen.

Illustratie: Stephen Chou et al