Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Informatica hebben samen met collega-onderzoekers van de University of St. Andrews en de Montana Tech University een nieuwe toetsenbordlayout voor touchscreens ontwikkeld die is geoptimaliseerd voor duimbediening. Uit onderzoek is gebleken dat met twee duimen op het toetsenbord met de nieuwe layout 34% sneller kan worden getypt dan op een toetsenbord met de klassieke QWERTY-layout.

 

De onderzoekers kwamen er al snel achter dat kleine aanpassingen aan de QWERTY-layout, die is geoptimaliseerd voor het tien-vingersysteem, geen duidelijke verbetering brachten, en hebben vervolgens een model van de duimbewegingen gecombineerd met een computeralgoritme. De belangrijkste eigenschap van een voor de duimen geoptimaliseerde layout blijkt te zijn dat het invoeren van veel karakters achter elkaar met één duim zoveel mogelijk wordt vermeden. Mensen die ervaring hebben met het typen op een tablet-aanraakscherm bewegen beide duimen tegelijk: terwijl de ene duim een karakter invoert bevindt de andere duim zich al bij de volgende toets. Bij de nieuwe KALQ-layout bevinden zich alle klinkers behalve de Y onder de rechterduim, en houdt de linkerduim zich meer met medeklinkers bezig.

 

Het KALQ-toetsenbord wordt door de onderzoekers begin mei 2013 als gratis app voor Android-smartphones beschikbaar gesteld.