Omdat het Internet der dingen (IoT) grotere verbondenheid biedt voor industriële en huishoudelijke toepassingen en omdat verbonden voertuigen vragen om extra cabine en operationele functies, zijn er krachtiger presterende microcontrollers nodig voor betere real-time besturing  alsook voor het verbeteren van de mens-machine interface toepassingen. Microchip Technology Inc. kondigt vandaag de volgende generatie aan van de AVR® DA serie microcontrollers (MCU’s). Deze eerste AVR MCU serie met functionele veiligheid beschikt over een perifere touch controller (PTC).
 
“Met deze serie AVR-DA microcontrollers bouwt Microchip voort op de eigen krachtig presterende en efficiënt programmeerbare componenten, die nu voldoen aan nieuwe eisen van meerdere industriële sectoren door de geavanceerde analoge en kernonafhankelijke periferiebouwstenen, en door het aanbieden van meer capacitieve aanrakingsgevoelige kanalen ten opzichte van bestaande componenten,” zegt Greg Robinson, associate vice president marketing van het 8-bit microcontroller bedrijfsonderdeel. “De technologie omvat consumententoepassingen van verbonden beveiligingssystemen voor particulieren, gebouwenautomatisering en sensorsystemen tot toepassingen in auto’s en industriële automatisering, waarbij de ontwerpen robuustere toepassingen opleveren die nauwkeurig en snel reageren.”
 
Microchip’s Functional Safety Ready aanduiding heeft betrekking op alle componenten die beschikken over de laatste veiligheidsfuncties en worden ondersteund door veiligheidshandboeken, aangevuld met Failure Modes, Effects, and Diagnostic Analysis (FMEDA) rapporten en in bepaalde gevallen met diagnostische software. Dit beperkt de tijd en kosten voor het certificeren van veilige eindtoepassingen. De AVR DA MCU serie levert allerlei geïntegreerde veiligheidsfuncties die een robuuste werking garanderen – de functies die een goede voedingsspanning garanderen zijn power-on reset, brown-out detector en bewaking van het spanningsniveau. De periodieke redundantietest (CRC) garandeert dat de toepassingscode in het flashgeheugen geldig is. Door het garanderen van de integriteit van de code kan onbedoeld en potentieel onveilig gedrag van de toepassing worden voorkomen.
 
Microchip’s nieuwe AVR DA serie MCU’s biedt CPU snelheden van 24 MHz over het volledige voedingsspanningsbereik, een geheugenomvang tot 128 KB flash, 16 KB SRAM en 512 bytes EEPROM, 12-bit verschilspannings ADC, 10-bit DAC, analoge spanningvergelijkers en nuldoorgangsdetectoren. De PTC levert capacitieve bedieningsinterface ontwerpen met ondersteuning van knoppen, schuifregelaars, wieltjes, touchpads, kleinere aanrakingsgevoelige schermen alsook gebarenbediening hetgeen wordt gebruikt in allerlei producten voor consument en industrie en in voertuigen. De AVR DA serie MCU’s ondersteunt tot 46 zelf-capacitieve en 529 onderlinge capacitieve aanrakingsgevoelige kanalen en beschikt over de laatste generatie PTC met Driven Shield+ en salvomodus technologieën met een verbeterde ruisongevoeligheid, waterbestendigheid, aanrakingsgevoeligheid en reactietijd.

Bovendien levert de AVR DA serie MCU’s toegevoegde waarde aan ingebedde real-time besturingssystemen. Het geïntegreerde gebeurtenisverwerkende systeem verzorgt inter-periferie communicatie zonder tussenkomst van de CPU. Gebeurtenissen zijn vertragingsvrij en gaan nooit verloren en dat levert betere real-time prestaties op en voorspelbaarheid voor betrouwbare en veilige ontwerpen. Door het beperken van de tijd waarin de CPU actief is, wordt de algehele vermogensopname van de toepassing verlaagd.