Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) hebben een techniek ontwikkeld om het magnetische moment van elektronen (de spin) eenvoudig te meten met behulp van niet-magnetische contacten. Ze toonden de techniek aan in grafeen, een laag koolstof van één atoom dik. Het gebruik van niet-magnetische contacten kan simpelere ontwerpen opleveren voor nanoapparaten die spinstroom gebruiken. Dergelijke apparaten worden tegenwoordig gebruikt in harde schijven om ze sneller en efficiënter te maken.

 

Tot nu toe kon de spinstroom in grafeen, dat zelf geen magnetische eigenschappen heeft, alleen worden gedetecteerd met magnetische contacten. Nu kan dit ook met (eenvoudigere) niet-magnetische contacten. De detectietechniek is gebaseerd op een nieuwe fysisch mechanisme dat spinstroom (weer terug) omzet in een ladingsspanning in het grafeen. Deze kan direct worden gemeten met behulp van niet-magnetische contacten. De vertaalslag lijkt op de omzetting van warmte in elektrische stroom, zoals dat gebeurt in thermo-elektrische generatoren die restwarmte gebruiken voor de voeding van elektronische circuits.

 

De resultaten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van spin-elektronica of 'spintronica', een nieuw onderzoeksgebied dat de rol van het magnetisch moment van elektronen in elektronische apparaten bestudeert. Apparaten gebaseerd op deze magnetische eigenschappen zijn in potentie sneller en efficiënter

 

Meer info:
http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2012/nieuwsberichten/FOMspintronics

 

Illustratie: Csaba Józsa