Ontwikkelaars van embedded systemen hebben hun verwachtingen ten aanzien van development boards en -tools verhoogd. Boards moeten gebruiksvriendelijk zijn en gestandaardiseerde interfaces bieden. Dit maakt snelle prototyping mogelijk met behulp van de groeiende markt van beschikbare uitbreidingsmodules. Ontwikkeltools moeten ook gebruiksvriendelijk zijn en projecten bieden die een eenvoudig startpunt vormen voor veelvoorkomende toepassingen.

Onlangs heeft NXP twee nieuwe MCX microcontrollers gelanceerd. Om er meer over te weten te komen, sprak Stuart Cording van Elektor met Kyle Dando van NXP in hun FRDM Lab tijdens embedded world 2024. De eerste van de twee is de MCX N serie, een 150 MHz dual Arm® Cortex®-M33 met NXP's eIQ® Neutron Neural Processing Unit (NPU) voor het versnellen van machine learning (ML). Met twee 1024 kB flash banken, 512 kB RAM en 32 kB full ECC RAM en externe flash ondersteuning zijn deze gericht op fabrieksautomatisering, edge AI en andere embedded intelligence toepassingen.

Ten tweede is er de MCX A serie. Deze single-core Arm Cortex-M33 (48 en 96 MHz) omvat meer universele MCU's met een reeks timers, 12-bit ADC en temperatuursensor, en seriële interfaces (FS-USB, UART, I²C, I3C).

NXP's nieuwste FRDM development boards ondersteunen deze MCX controllers met een ingebouwde MCU-Link debugger en connectoren voor Arduino, Pmod, mikroBUS en andere FRDM-kaarten. Ondersteunde uitbreidingskaarten staan vermeld op NXP's Expansion Board Hub, terwijl softwarevoorbeelden en code te vinden zijn op de Application Code Hub.
 
Kyle demonstreerde ook hoe deze kunnen worden geïntegreerd in MCUXpresso, NXP's suite van software en tools. Voorbeeldprojecten kunnen worden gevonden via de zoekfunctie, gedownload en snel gebouwd om alles snel te verkennen, van eenvoudige interfacing tot complexe ML-toepassingen. Ondersteuning voor dual-core processors is ook beschikbaar, iets dat een nieuwe uitdaging blijft voor veel ontwikkelaars van bare-metal microcontrollers.