Bij systeemontwerpen die zijn gebaseerd op een microcontroller (MCU) is de software vaak het knelpunt voor zowel de marktintroductie als de systeemprestaties. Door veel softwaretaken over te brengen naar de hardware en daardoor de processor te ontlasten, zal Microchip Technology Inc.’s (Nasdaq: MCHP) volgende generatie PIC18-Q43 family ontwerpers in staat stellen om beter presterende oplossingen sneller op de markt te introduceren.
 
De combinatie van periferiebouwstenen bij deze serie geeft gebruikers een grotere ontwerpvrijheid en eenvoud bij het bouwen van klantspecifieke, op hardware gebaseerde functies met gemakkelijk te gebruiken ontwerphulpmiddelen. Configureerbare periferiebouwstenen zijn intelligent gekoppeld en veroorzaken nauwelijks vertraging bij het onderling uitwisselen van data, logische ingangssignalen of analoge signalen zonder toegevoegde code voor snellere systeemreacties. Dit is ideaal voor allerlei real-time besturingen en verbonden toepassingen, waaronder huishoudelijke apparatuur, beveiligingssystemen, motor- en industriële besturingen, verlichting en het internet der dingen (IoT). Met de PIC18-Q43 serie wordt de printomvang beperkt, zijn er minder componenten nodig, dalen de algehele kosten en wordt de marktintroductie bespoedigd.
 
De kernonafhankelijke periferiebouwstenen (core independent peripherals; CIP’s) is periferie die is ontworpen met extra mogelijkheden voor het verwerken van allerlei taken zonder dat er interventie nodig is van de centrale verwerkingseenheid (CPU). Met  CIP’s als timers, vereenvoudigde impulsbreedte modulatie (PWM) uitvoer, CLC’s, analoog naar digitaal omzetter met calculatie (ADCC), diverse seriële communicatiemodulen en nog veel meer maakt het met deze serie producten voor ontwerpers gemakkelijk om hun specifieke ontwerpconfiguratie klantspecifiek aan te passen. De CLC beschikt over programmeerbare logica die boven de snelheidsbeperkingen van de verwerking van softwarematige instructies uit gaat. Dit geeft klanten de mogelijkheid om dingen als het opwekken van golfvormen, tijdmetingen en dergelijke naar eigen voorkeur af te stemmen. Ook kunnen CLC’ s de "lijm"-logica vormen voor het verbinden van de periferiebouwstenen op de chip om met ongeëvenaard gemak klantspecifieke hardware te realiseren.

De kernonafhankelijke communicatie interfaces, waaronder UART, SPI en I2C vormen flexibele, gemakkelijk te gebruiken bouwstenen voor ontwerpers die een klantspecifieke component willen samenstellen, waarbij het toevoegen van meerdere DMA-kanalen en interruptafhandeling de real-time besturing met vereenvoudigde softwarelussen versnelt.