Met de toename van het aantal groene energiebronnen als leverancier van onze elektriciteitsnetwerken neemt het risico van schommelingen in de energielevering toe. Grote accu-installaties kunnen dan zorgen voor stabiliteit in het netwerk. Deze kunnen opgeslagen energie aan het netwerk terugleveren of zelfs de levering van elektriciteit aan eindgebruikers overnemen. Bij het Fraunhofer Instituut in Magdeburg is een succesvol experiment uitgevoerd waarbij een van de gebouwen van het instituut met verschillende kantoren, laboratoria en 150 medewerkers volledig van het openbare elektriciteitsnet werd afgesloten en in plaats daarvan werd gevoed uit een opslagcontainer met een vermogen van één megawatt.

De mobiele één-megawatt-accu van het Fraunhofer Instituut bevat 5000 lithium-ion-accucellen en heeft een capaciteit van 0,5 MWh. Deze reuzenaccu kan het gebouw gedurende vijf uur van stroom voorzien. Dit komt overeen met de levering van voldoende energie voor honderd huishoudens gedurende vierentwintig uur.
De onderzoekers gebruiken de reuzenaccu voor de ontwikkeling van besturingssystemen van  intelligente elektriciteitsnetwerken die flexibel op variaties in de energielevering kunnen reageren en daardoor continu een hoge kwaliteit leveren.