De ZD-8922 2-in-1 SMD Hot Air Rework Station is een van de gereedschappen die het solderen minder lastig maakt. Speciaal als het gaat om SMD-componenten. Uitgerust met een 24V/60W soldeerbout (50 °C - 480 °C) en een heteluchtelement (100 °C - 500 °C) beschikt u over de basisinfrastructuur om THT- en SMD-componenten te solderen en zelfs te reworken. Als SMD en hete lucht rework nieuw voor u zijn, kijk dan eens naar dit Elektor artikel.
 
WK20-ZD-8922-2-in-1-SMD-Hot-Air-Rework-Station-Banner_NL.jpg

Eenvoudige en intuïtieve bediening

Als het op soldeer- en reworkstations aankomt, is minder soms meer. Hoewel er minder dan 10 knoppen en draaiknoppen op de voorkant van het apparaat zitten, is dit alles wat we nodig hebben. De soldeerbout en de hetelucht hebben verschillende aan/uit schakelaars. Dit maakt het mogelijk om het hetelucht- of soldeerboutgedeelte afzonderlijk uit te schakelen. Voor de temperatuurregeling hebben we plus- en mintoetsen voor elk onderdeel, net als voor de lage luchttemperatuur.  Als u zich afvraagt hoe u het display van °C naar °F kunt krijgen als dat nodig is? Een simpele druk op de knop doet de magie. Geen verborgen menu's, geen speciale toetscombinaties.
 
Bedieningselementen ZD-8922 Hoofdeenheid
Bedieningselementen ZD-8922 Hoofdeenheid (Bron)

De ZD-8922 soldeerbout handgreep

Wat het handvat van een soldeerbout betreft, is het als een set nieuwe schoenen. De een houdt van een sneaker en de ander van sandalen. Met dit handvat, is het hetzelfde. De vorm is zoals die van de bekende T12. Ze werken goed, en u kunt uw componenten solderen met de precisie die nodig is. De rest van het handvat is van massief metaal, zonder smeltbare onderdelen. Ook bij deze rest wordt een reinigingssponsje geleverd. Een solide en beproefd ontwerp, voor de soldeerbout en zijn steun.
 
ZD-8922 Soldering Iron
Soldeer handvat (Bron)

De ZD-8922 hete lucht handgreep

Dit is iets wat u niet zult vinden op een gewoon soldeerstation. Een van de voordelen die het ZD-8922 2-in-1 SMD Hetelucht Rework Station biedt. Maar waarom heb ik hetelucht nodig? Als u SMD-onderdelen soldeert of een groot oppervlak moet verwarmen, zoals onder een MOSFET, is hetelucht meer dan handig. Als u met soldeerpasta werkt, brengt u die aan op uw SMD-pads en plaatst u daarna de componenten. U zou nu kunnen proberen om elk pootje met de soldeerbout te verwarmen. Behalve dat dit tijdrovend is kan het ook meer ongewenste kortsluitingen veroorzaken. Met hete lucht kunt u alle pinnen van uw componenten verwarmen, de soldeerpasta smelten, en uw onderdeel komt te zitten waar het moet zitten. Voor het met de hand solderen is dit mijn favoriete manier geworden om SMD-componenten te monteren. Met hete lucht is het ook heel gemakkelijk om gebroken of verkeerd geplaatste componenten te verwijderen. Verhit gewoon de component van uw keuze. Nadat het soldeersel weer gesmolten is, pak je de chip gewoon vast en verwijder je hem terwijl hij nog heet is. Om te vermijden dat onderdelen van uw PCB worden geblazen, kunt u de luchtstroom rechtstreeks op het station regelen, evenals de temperatuur.
 
Hete lucht onderdeel
Hete lucht onderdeel (Bron)

Conclusie

Als Elektor het station in zijn winkel verkoopt, kunt u zich afvragen, hoe onafhankelijk dit nieuwsbericht zal zijn? Hebben we bepaalde punten weggelaten? Hebben we iets verborgen gehouden? Wij hebben zelf zo'n station rondlopen in ons kantoor, en ze doen hun werk. Als je de prijs van het toestel bekijkt, moet het duidelijk zijn dat het niet kan concurreren met een vijf- of tienmaal duurder toestel van een andere A-klasse leverancier. En dan nog, de kwaliteit van sommige A-Grade verkopers is verbazend slecht dezer dagen. Dit exemplaar van minder dan € 100 heeft een redelijke bouwkwaliteit, biedt een beproefde soldeerhendelstijl, en een heteluchtgedeelte. En als er iets misgaat, staat de Elektor Shop-klantenservice graag voor u klaar.