Hij draait op pure zonne-energie.
Hoewel het werkingsprincipe eigenlijk heel eenvoudig is, zult u toch versteld staan als u de AR O-8 solar-powered Mendocino motor voor het eerst in werking ziet. Het lijkt op iets uit de studio van Hans Klok. Het zweeft in de lucht en het draait vanzelf, schijnbaar zonder bron van energie.

Een goed ontwerp en fraaie afwerking maken het geheel nog intrigerender en versterken het magische effect.
Deze magnetisch zwevende elektrische motor is genoemd naar Mendocino County in Californië.

Een Mendocino-motor wordt gevoed met zonnecellen

Is statische levitatie met een
combinatie van vaste magneten en
elektrische ladingen mogelijk?
Hij werkt met een rotor die is opgehangen in magnetische lagers. Hij bestaat uit een rotor en een frame. De rotor is een achtzijdige cilinder met een as door het midden. Aan beide uiteinden van de as zijn cirkelvormige magneten gemonteerd met dezelfde magnetisatierichting als de magneten die aan het frame zitten.

Deze constructie functioneert als lagering voor de rotor: de magneten oefenen een afstotende kracht op elkaar uit en ondersteunen de rotor zwevend in de lucht.

De magneten van de Mendocino zijn ook iets ten opzichte van elkaar verschoven om de rotor op zijn plaats te houden. Om de opstelling stabiel te houden, is één einde van de as voorzien van een kogellager dat tegen een plaat rust en daar contact maakt met zo min mogelijk wrijving.
De opstelling van spoelen en zonnecellen
zorgt ervoor dat pulsen de rotor in beweging
houden zolang er voldoende licht
op de cellen valt.
Dit voorkomt dat de rotor van zijn plaats wordt geduwd door de magneten.

Minimale statische onbalans

Midden onder de rotor bevindt zich een krachtige neodymiummagneet. Het magnetisch veld gaat door de rotorspoelen erboven. Als er licht valt op de zonnecel, loopt er een kleine stroom door de spoel.

De Lorentzkracht die in de spoel wordt geproduceerd geeft de rotor een zetje, zodat hij gaat draaien. De Lorentzkracht is erg klein, zonder de magnetische lagering met lage wrijving zou de motor niet kunnen werken. Daarom is het ook zo belangrijk om de statische onbalans in de rotor zoveel mogelijk te reduceren. De aandrijving hoeft dan alleen nog maar de massatraagheid te overwinnen om de rotor vanzelf te laten starten als er voldoende licht op valt.