Gevaarlijke relais

De relais zijn verbonden met de lijnen D3...D5 en hebben elk een 3-polige schroefconnector. Deze relais kunnen maximaal 750 VA schakelen (3 A bij 250 VAC). Dat is niet enorm veel, maar wel genoeg om slachtoffers te maken. De contacten zitten te dicht bij elkaar om te voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en ze zitten ook te dicht bij de voedingsaansluiting en analoge ingangen van de Arduino en de resetknop (zodat het indrukken van die knop ook weleens uw brein zou kunnen resetten). Pas goed op!
 
Sunfounder IoT Shield kit dangerous relays
Het Node Shield kan de netspanning schakelen, maar dat is erg gevaarlijk.

Het Gateway Shield

Net als het Node Shield probeert het Gateway Shield de I/O-lijnen van de Arduino zoveel mogelijk uit te melken. De analoge lijnen A0...A4 (A5 lijkt niet gebruikt te worden) besturen een key encoder-chip van het type MM74C922 en, net als op het Node Shield, wordt de NRF24L01-module aangestuurd met de lijnen D8...D13. D0 en D1 vormen, zoals altijd, een seriële poort.

Het LCD, een Nokia 5110, wordt bestuurd met een bit-banged SPI -poort via D4...D7. Let op: het LCD kan zijn losgemaakt en dan verkeerd-om worden aangesloten. Als u dat doet, zal het niet werken en kan het zelfs beschadigd raken. Let er dus op dat u het altijd correct aansluit: de kant met het meeste metaal moet het dichtst bij de rand van het shield en de NRF24L01-module zitten.

Arduino Uno of Mega2560?

De ESP -01 WiFi-module, die wordt geleverd als een aparte module, communiceert via een seriële poort. Als het Gateway Shield wordt gebruikt met een Arduino Uno, wordt het bestuurd via een software seriële poort op D2 en D3. Maar een Arduino Mega2560 heeft vier hardware seriële poorten en in dat geval raadt Sunfounder aan om gebruik te maken van Serial1 op D18 en D19. Dat is te doen met twee jumpers (niet meegeleverd) en de 2x6 pinheader. De bedrading van deze header is wat ongewoon, want er zijn twee manieren om D18 en D19 aan te sluiten. In het schema staat ten onrechte dat D0 en D1 ermee zijn verbonden. In werkelijkheid zijn het D2 en D3.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items