Review: eC-pre-heater en eC-fume-cube

30 september 2016, 00:00
Review: eC-pre-heater en eC-fume-cube
Review: eC-pre-heater en eC-fume-cube
Om ons te helpen met het solderen aan moderne schakelingen en PCB’s zijn er tal van hulpmiddelen. De eC-pre-heater en de eC-fume-cube van Eurocircuits zijn er twee die we dit keer eens onder de loep nemen.
 
We beginnen met de eC-pre-heater. Deze verwarmt de print waaraan we willen werken voor op een zeer gecontroleerde en vrij instelbare temperatuur. Hierdoor neemt de thermisch-mechanische stress op de PCB en de componenten drastisch af en is het vooral veel gemakkelijker om te solderen aan vlakken die snel warmte wegleiden (denk hierbij vooral aan koel- en massavlakken). Het solderen aan ‘grote’ IC’s met een ‘powerpad’ (groot verbindingsvlak dat voor koeling van het IC meestal aan het massavlak van de print gesoldeerd is) is in sommige gevallen vrijwel onmogelijk wanneer de PCB niet is voorverwarmd. Het koelvlak voert de warmte zo snel af, dat het smeltpunt van het soldeer niet wordt bereikt, met alle gevolgen van dien.

De eC-pre-heater heeft twee keramische verwarmingsplaten waarvan u de temperatuur zeer nauwkeurig kunt instellen tussen 20 en 200 °C. De print is te bevestigen in magnetische houders. De afstand van de print tot de keramische platen is van invloed op de temperatuur van de print. Er zijn 15 en 30 mm steuntjes meegeleverd, zodat we ook met wat hogere componenten die al aan de onderzijde gemonteerd zijn uit de voeten kunnen. De standaard afstand tussen PCB en keramische plaat bedraagt 9 mm.

Een interne sensor meet de precieze temperatuur van de keramische verwarmingsplaten en toont deze op het scherm. Twee externe thermokoppel-sensoren die we op de PCB moeten plaatsen meten de werkelijke temperatuur van de PCB. Van deze laatste twee plaatsen we er een aan de bovenkant van de print en een aan de onderkant van de print. Ook deze gemeten temperaturen lezen we af in het display. Twee standaard thermokoppels zijn in de leveromvang inbegrepen. Speciale thermokoppels en soldeerdraad met een hogere smelttemperatuur die u toelaten deze thermokoppels op de print vast te solderen voor het uitlezen van een exacte temperatuur zijn separaat aan te schaffen via Eurocircuits. Normaal gesproken is een PCB-temperatuur van zo’n 130 °C voor de meeste werkzaamheden voldoende.

De bediening van de eC-pre-heater gebeurt via het resistieve aanraakgevoelige scherm. Hier stellen we de gewenste temperatuur in, lezen we de temperatuurcurve af, zien we het momentaan verbruikte vermogen, enzovoorts.
Aan de achterzijde vinden we de aansluiting voor het netsnoer, een aan/uit-schakelaar, de zekeringhouder, aansluitingen voor de twee externe thermokoppels en een USB 2.0 host-aansluiting. Een firmware-update kan indien nodig worden doorgevoerd met de USB 2.0-aansluiting. Voor een uitgebreide handleiding en de laatste firmware klikt u hier.

Het werken met de eC-pre-heater is dankzij het overzichtelijke scherm met aanraakbediening eenvoudig. Alle benodigde instellingen zitten onder handbereik en de print zit deugdelijk vast op de houder. Wanneer u vaker professionele PCB’s opbouwt, is de eC-pre-heater met zijn nauwkeurig temperatuurmetingen bijna een must!
 
Handige consumables voor de eC-pre-heater zijn de eC-thermocouple-advanced, eC-solder-wire-high-temp en eC-solder-paste. Verder kunnen temperatuurbestendige tape (Kapton-tape) voor het op de plaats houden van de thermokoppels en bijvoorbeeld ESD-beschermingsmateriaal voor het hanteren van gevoelige componenten handig zijn. Dit is ook te vinden bij Eurocircuits (hier), zodat u niet alle benodigdheden bij elkaar hoeft te verzamelen van andere aanbieders.
 
Eigenschappen en specificaties:
 • 4 x 400 W IR-verwarmingselementen, 250 x 60 mm
 • 3,5” aanraakgevoelig display met instelbaar kleurenprofiel
 • Door de gebruiker te programmeren met instelbare temperatuurprofielen
 • Temperatuurmonitoring en instelbaar verwarmingsvlak ( alleen vóór, alleen achter of beiden)
 • Magnetische PCB-houder, instelbaar op hoogte en PCB-grootte
 • Interne en twee externe sensoren voor nauwkeurige temperatuurmetingen
 • Maximale verwarmd PCB-oppervlak: 250 x 250 mm
 • Maximale PCB-afmetingen: 280 mm x onbegrensd
 • Temperatuurbereik tot 200 °C
 • Firmware-updates via USB-stick
 • 230/240 V (50-60 Hz) of 120 V (50-60 Hz)
 • Opgenomen vermogen maximaal 1600 W
 • Afmetingen 355 (d) x 430 (b) x 60 (h) mm
 • Gewicht circa 8 kg
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items