Review: eC-reflow-mate - gemakkelijk en professioneel reflow-solderen

24 januari 2018, 15:30
Nu we hebben gekeken naar de vele mogelijkheden van Eurocircuits’ online tool suite PCB Visualizer, moeten we ook eens kijken naar een apparaat dat je in steeds meer werkplaatsen tegenkomt: de reflow-soldeeroven in de vorm van de eC-reflow-mate.
De oude manier
Als u ooit met de hand een kaart met veel SMD -componenten hebt bestukt weet u wel hoe moeizaam dat gaat:
  1. breng een beetje soldeer aan op één soldeerpad
  2. leg het onderdeel zorgvuldig op zijn plaats en soldeer de kant waar al soldeertin zit vast, terwijl u het op zijn plaats houdt
  3. soldeer de overige pad(s) en let op dat de component op zijn plaats blijft
  4. en dat honderddertien keer (als u geluk hebt)
 
High-desnity SMT board
Dit wilt u toch niet met de hand solderen?

Nu met een reflow-oven
Als u zoiets meer dan één keer per jaar moet doen, dan zou u eens moeten overwegen om te investeren in een reflow-soldeeroven. Met een reflow-oven gaat het vullen van een kaart als volgt:

  1. breng soldeerpasta aan op alle soldeereilanden
  2. zet alle onderdelen zorgvuldig op hun plaats
  3. schuif de kaart in de oven, drukken op start en wacht drie minuten
Naast het feit dat bedrade componenten (Through-Hole Technology = THT ) met de dag schaarser worden, bieden schakelingen met SMD -componenten veel elektrische, mechanische, financiële en ruimtelijke voordelen. En alleen al het feit dat je een kaart in ongeveer drie minuten kunt solderen is voldoende reden om over te stappen op ontwerpen met zoveel mogelijk SMD’s.

 
Eurocircuits eC-reflow-mate
Een brede la maakt het gemakkelijk kaarten te plaatsen.

Hier is de eC-reflow-mate V4

U hebt een goede reflow-soldeeroven nodig, want er zijn een paar eigenschappen, die een enorme invloed hebben op de kwaliteit van het soldeerwerk. De eC-reflow-mate van Eurocircuits, nu in de vierde versie, is zo’n oven. Hij heeft een praktisch ontwerp met een lade en een groot venster, zodat de gebruiker kan zien wat er binnenin gebeurt. De oven wordt bediend met een mooi 3,5” aanraakscherm. Via een USB-poort kan een Windows-computer worden aangesloten voor meer gedetailleerde besturing met het programma eC-reflow-pilot.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items