Afmetingen

Als een oven genoeg oppervlakte heeft kunnen er meerdere kaarten tegelijk in worden gesoldeerd. De eC-reflow-mate heeft een effectieve soldeeroppervlakte van 350 x 250 mm. Maar een grote oppervlakte is alleen nuttig als de oven de warmte ook gelijkmatig verdeelt. U wilt dat alle kaarten goed gesoldeerd worden, niet die in het midden. Hetzelfde geldt voor grote kaarten, waar een gelijkmatige warmteverdeling nodig is om alle onderdelen op dezelfde manier te solderen. In de eC-reflow-mate zorgen vier kwartsinfraroodlampen over de volle breedte samen met een luchtcirculatiesysteem voor gelijkmatige verdeling van de warmte. Ze zijn op een speciale manier met elkaar verbonden om de traditionele Gaussische temperatuurverdeling in een oven te voorkomen, zodat er een maximaal temperatuurverschil van maar 14 °C ontstaat over het hele soldeergebied van 350 x 250 mm.

 
Eurocircuits eC-reflow-mate PCB holder
Printhouders voorkomen dat de verwarming van de kaarten wordt beïnvloed door het rack.

Thermische profielen

Fabrikanten van componenten specificeren vaak temperatuurprofielen voor hun onderdelen. Door die aan te houden kunnen we garanderen dat ze goed worden gesoldeerd zonder dat ze stuk gaan. Omdat er op een print onderdelen met verschillende profielen kunnen zitten, moet het mogelijk zijn om een profiel in te stellen dat geschikt is voor alle componenten tegelijk.

De kaart zelf heeft een opwarm- (en afkoel-)tijd die afhankelijk is van het materiaal en de hoeveelheid koper en componenten. Ook de kleur kan van belang zijn. De gebruiker moet die thermische traagheid compenseren door het thermische profiel aan te passen.

eC-reflow-pilot

Met het computerprogramma eC-reflow-pilot, dat dient voor het besturen van de eC-reflow-mate, kunnen we heel gedetailleerde soldeerprofielen maken. De gebruiker kan maximaal drie voorverwarmingsfases (temperatuur + tijdsduur) definiëren. Daarnaast kunnen een reflow-piek- en een afkoelingsfase worden gespecificeerd. Omdat het een PC-programma is, is het aantal profielen dat kan worden opgeslagen vrijwel onbeperkt. De oven zelf heeft ruimte voor vijf voorgeprogrammeerde profielen, zodat hij kan werken zonder aangesloten PC.

Omdat de print niet dezelfde temperatuur krijgt als de verwarmingselementen van de oven, kan een optionele aparte (“externe”) temperatuursensor op een strategische plaats op de kaart gezet worden. Dat geeft de gebruiker nog meer invloed op het thermische profiel.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items