Review: Eurocircuits’ SEMI-FLEX pool voor semi-flexibele PCB’s

29 juli 2016, 00:00
Review: Eurocircuits’ SEMI-FLEX pool voor semi-flexibele PCB’s
Review: Eurocircuits’ SEMI-FLEX pool voor semi-flexibele PCB’s
Bent u op zoek naar een flexibele PCB maar vindt u de polyimide-variant te duur? Kijk dan eens of u uit de voeten kunt met de SEMI-FLEX-oplossing die Eurocircuits aanbiedt. Deze maand kijken we in de review naar de mogelijkheden van deze service.
 
Via de SEMI-FLEX pool hebt u toegang tot een bijzonder productieproces van Eurocircuits. Het product is eigenlijk precies wat het zegt: een semi-flexibele PCB. Semi-flexibel betekent zoveel als dat je de print een beperkt aantal keer kunt buigen, doorgaans ongeveer vijf maal, voordat deze mogelijk beschadigd raakt. Dat is ideaal voor producten waarbij verschillende printen onder een hoek van elkaar gemonteerd dienen te worden en dus geen blijvende flexibiliteit van de print is vereist. De print hoeft tijdens de montage slechts één maal in de juiste vorm te worden gebogen, waarna hij feitelijk niet meer buigt.
 
Werken met een flexibele print heeft als voordeel dat je geen kwetsbare (draad)verbindingen hoeft te gebruiken. Connectoren kunnen oxideren en slecht contact maken of gaan maken na verloop van tijd, wat de zekerheid en betrouwbaarheid van een product ondermijnt. Door het verminderen van het aantal connectoren neemt ook het aantal soldeerpunten af, wat ook weer een positieve invloed heeft op de betrouwbaarheid. En het vereenvoudigt het productieproces: er hoeven geen speciale verbindingskabels gefabriceerd en – handmatig– te worden gemonteerd.
 
De SEMI-FLEX pool van Eurocircuits maakt geen gebruik van duur polyimide-materiaal, maar van een dunne laag ‘standaard’ FR4. Deze laag is aan beide zijden voorzien van een koperlaag. Het materiaal ondergaat een speciale behandeling om een aantal keren te kunnen buigen zonder te breken. De semi-flexibele print wordt geproduceerd met vier beschikbare koperlagen, waarbij het flexibele gedeelte slechts bestaat uit de ‘kern’ – de dunne FR4-kern met aan beide zijden een koperlaag. De flexibele verbinding tussen twee printen is dus niet vierlaags, maar dubbellaags. De hoek en de straal die de print kan maken, zijn gedefinieerd. Hierop gaan we in op de volgende pagina.
 
Samenvattend:
  • SEMI-FLEX pool biedt een hogere betrouwbaarheid door minder kwetsbare connectoren en kabels en minder soldeerpunten.
  • Er is minder tijd nodig voor de assemblage
  • SEMI-FLEX pool gebruikt FR4-materiaal, dat een stuk betaalbaarder is dan polyimide.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items