De inhoud

De grootste vraag bij het uitpakken van de JoyPi-experimenteerkoffer is natuurlijk: “Wat zit er allemaal in?” Na openklappen van de koffer (figuur 1) springen enkele opvallende elementen in het oog. In het deksel is een 7" IPS aanraakscherm met een resolutie van 1024x600 pixels verwerkt; daarboven is nog een twee-megapixel-webcam verstopt.
 

Figuur 1. De geopende experimenteerkoffer ziet er overzichtelijk uit. Let op: de Raspberry Pi zelf wordt niet meegeleverd!

In de andere helft van de koffer is het eigenlijke experimenteerboard met alle componenten te vinden; in de linkerbovenhoek is plaats voor de Raspberry Pi die natuurlijk het hart van elk experiment vormt. Dit experimenteerboard maakt op het eerste gezicht een beetje een goedkope indruk, maar bij nadere beschouwing is het overzichtelijk en degelijk opgebouwd. De opdruk bij de diverse onderdelen is duidelijk en laat geen ruimte voor misverstanden.

Op het board zijn diverse typen componenten te vinden. De displays vallen meteen op: naast het 7"-display in het deksel heeft de JoyPi nog drie andere displays aan boord – een 8x8 LED-matrix, een 2x16 LC-display en een viercijferig zeven-segment-display.

Opvallend zijn ook het 4x4 matrix-toetsenbordje en de 4 losse drukknoppen die vrij gebruikt kunnen worden. Hierbij is het makkelijk naast de knopjes het adres is afgedrukt – dat maakt het gebruik later een stuk eenvoudiger. En dan zijn er nog twee 8-voudige dipschakelaars waarmee modules op het board in- en uitgeschakeld kunnen worden. En in het midden is een klein breadboard te zien waarin zaken als LED’s, weerstanden en dergelijke kunnen worden geprikt.

In de koffer bevinden zich niet alleen displays en knoppen maar ook een heleboel sensoren waarmee het aangenaam experimenteren is (figuur 2):

Figuur 2. Talloze sensoren met bijbehorende elektronica maken deel uit van de standaarduitrusting.
  • lichtsensor (BH1750)
  • geluidsensor (zeg maar microfoon)
  • bewegingsensor (LH1778)
  • ultrasoon-sensor
  • hellingsensor (SW-200D, ‘tiltsensor’)
  • infrarood-sensor (werkt samen met de meegeleverde IR-afstandsbediening)
  • aanraaksensor
  • temperatuur- en vochtigheidssensor (DH11)

 

Dat is al heel fraai, maar daar houdt het niet mee op. In de koffer bevinden zich ook enkele modules, onder andere zoemer, relais en (heel leuk) een RFID/NFC-module. Reuze handig zijn de GPIO-LED’s, waarmee kan worden gecontroleerd of de sensoren bij een experiment ook daadwerkelijk gegevens naar de Raspberry Pi sturen. En tenslotte zijn er nog aansluitingen voor een stappenmotor, een servomotor en natuurlijk voor de voeding van het geheel.

Bij de koffer worden daarnaast nog enkele accessoires bijgeleverd:

  • draadloos mini-RGB-toetsenbord (figuur 3)
  • voeding (12 VDC, 2 A)
  • GPIO-kabel
  • microSD-kaart (32 GB, met voorgeïnstalleerd besturingssysteem)
  • servomotor
  • stappenmotor
  • RFID-sleutelhanger
  • RFID-kaart
  • USB-kabel
  • afstandsbediening
 
Figuur 3. Het draadloze RGB-toetsenbordje. Voor ‘serieus’ werken verdient een echt toetsenbord de voorkeur.

Tenslotte is er een snelstart-handleiding bijgeleverd, waarin kort en bondig wordt beschreven hoe de koffer in gebruik kan worden genomen en welke instellingen er mogelijk zijn met de dipschakelaars (en ook niet onbelangrijk: hoe men met Joy-iT, de maker van de JoyPi-experimenteerkoffer, contact kan opnemen).

En dan nu de praktijk

Na het uitpakken ben ik direct aan de slag gegaan; daarbij heb ik een Raspberry PI 3B+ gebruikt (voor de goede orde: bij de JoyPi-experimenteerkoffer wordt geen Raspberry Pi meegeleverd; vereist is een Raspberry Pi 3B, 3B+ of 4B). De uitgebreide handleiding met voorbeeldcodes kan separaat worden gedownload van de website van Joy-Pi [1]. De handleiding is in het Duits; inmiddels is ook een Engelstalige handleiding beschikbaar die via deze pagina gedownload kan worden.

Tevens kan van de website het nieuwste image voor de Raspberry 3B en 3B+ worden gedownload, alsmede de de meest recente Python-scripts.

Na de Raspberry te hebben aangesloten en met de handleiding bij de hand ben ik begonnen aan de opdrachten. In totaal worden 21 voorbeelden beschreven waarin elk onderdeel van de koffer tenminste éénmaal aan bod komt. Het begint relatief eenvoudig met een simpel script voor het gebruik van de buzzer. Elk voorbeeld gaat vergezeld van een beschrijving, het Python-script met commentaar plus een beschrijving van de manier waarop het script kan worden geactiveerd. Langzaam maar zeker worden de Python-scripts steeds complexer en langer – en uiteraard ook de beschrijving in de handleiding. Een schoonheidsfoutje is wel dat bij een voorbeeld LED’s op het breadboard moeten worden gemonteerd – maar die LED’s zijn niet meegeleverd. Dat is natuurlijk jammer, want niet iedereen zal die bij de hand hebben.

Het draadloze toetsenbord dat bij de experimenteerkoffer wordt meegeleverd is weliswaar een leuk gadget, maar bij langer gebruik werkt een ‘normaal’ toetsenbord in combinatie met een echte muis een stuk comfortabeler. Gelukkig kunnen die probleemloos worden aangesloten.

Conclusie

De JoyPi-experimenteerkoffer is een leuke introductie in de wereld van de Raspberry Pi, en een absolute aanrader voor een beginnende student of serieuze hobbyist. De voorbeelden kunnen als bouwstenen voor eigen projecten worden gebruikt; op die manier kunnen bijzonder fraaie resultaten worden geboekt. De kwaliteit van de experimenteerkoffer is goed; u krijgt zeker waar voor uw geld.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u meer van die fantastische Elektor-artikelen?

 

--> Neem vandaag nog een abonnement op Elektorlabs - u mist nooit meer een artikel, project of handleiding!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------