Aan de voorzijde zitten de NCV-sensor
en een verlichtings-LED.
Uiteraard heeft de meter ook een Ohm/diode/doorgangsmeting-stand. Capaciteitsmeting is mogelijk tot 20.000 µF. De frequentiemeting loopt tot 20 MHz, een behoorlijk groot bereik voor deze prijsklasse! Ook kan de duty-cycle in deze stand worden gemeten. De temperatuurmeting met de bijgeleverde sensor gaat tot 400 °C. Tot slot is er nog een NCV-stand waarmee je contactloos kunt detecteren of een stekker, leiding of stopcontact netspanning voert.

Boven het display zit een LED-indicator die bij contactloze metingen aan de netspanning bij detectie begint te knipperen. Tevens licht deze indicator op bij het bedienen van de meeste functies. Naast de NCV-sensor aan de voorzijde zit nog een witte LED die als zaklamp dient. De meter is (uiteraard) voorzien van een auto-power-off (APO) functie die de meter na 30 minuten niet-gebruik uitschakelt.

Meetresultaten

Eerst een opmerking over de veiligheid. Volgens de fabrikant voldoet de meter aan de meetcategorie CAT III 1000 V/CAT IV 600 V. Dat betekent een behoorlijk goede isolatie. Je kunt er dus in elk geval veilig mee meten in en om het hele huis.

De basisnauwkeurigheid van de OW18E is gespecificeerd op 0,1%+2 digit voor het 2-V-bereik en hoger. Bij vergelijking met een meter met een tien maal zo hoge nauwkeurigheid bleek de Owon akelig dicht in de buurt te zitten, de afwijking bedroeg minder dan 2 digits. Bij gelijkstroommetingen waren de resultaten vergelijkbaar.

Bij AC-metingen bedroeg de afwijking enkele millivolts bij een meetwaarde van bijna 2 V. Ook dat is prima, de specs geven 0,5%+10 digits aan. Voor AC-metingen wordt een frequentiebereik van 40 tot 1000 Hz opgegeven. Bij de testmetingen bleef de uitlezing vrij nauwkeurig tot circa 1,5 kHz.

De weerstandsmeting was ook weer veel nauwkeuriger dan de beloofde 0,3%, boven 1 kOhm kwam ik op een afwijking van 0,1...0,2%. Ook bij de capaciteitsmeting week de meetwaarde slechts enkele digits af t.o.v. de referentiemeter. Dat zijn allemaal uitstekende resultaten voor een meter in deze prijsklasse.

Praktijk

De 9-V-batterij zit in een aparte houder die in
de meter wordt geklikt en vastgeschroefd.
En hoe bevalt deze meter in het dagelijkse elektronicagebruik? Het display is duidelijk met grote cijfers en is onder bijna alle hoeken goed afleesbaar. De autoranging-functie is niet zo snel, maar werkt wel betrouwbaar. Grappig detail op het display is de bereiksaanduiding onder de decimale punt in heel kleine cijfers. De functies van de verschillende druktoetsen heb je snel door, bij bediening klinkt de ingebouwde pieper en licht de indicatie-LED op. De doorgangspieper werkt heel vlot als je afgaat op de pieper en de LED die dan reageren, de indicatie op het display ijlt behoorlijk na. De capaciteitsmeter werkt goed, ook bij grotere waarden. Voor een elco van 2200 µF had de meter circa 8 s nodig om de capaciteit te bepalen.