Na een kleine vertraging heeft de Raspberry Pi Foundation de Power over Ethernet HAT voor de Raspberry Pi 3B+ gereleaset. Die kan het systeem voorzien van maximaal 2,5 A bij 5 V.

Raspberry Pi PoE HAT Met Power over Ethernet (PoE) heeft een apparaat geen aparte voeding meer nodig, maar kan het rechtstreeks vanuit de switch, of met een power injector, worden gevoed via de Ethernet-kabel. Er zijn verschillende oplossingen op de markt om Power over Ethernet mee te realiseren. De goedkoopste voorbeelden zijn de passieve power injector-systemen, die enkele van de Ethernet-aderparen gebruiken om een gelijkspanning van 5, 12 of 24 Volt over te brengen. Over het algemeen werken zulke systemen alleen in combinatie met systemen waar ze specifiek voor zijn ontworpen. Maar er zijn ook PoE-systemen die voldoen aan de 802.3af- of 802.3at-standaard. Die standaarden definiëren een leverancier-onafhankelijke manier om een apparaat te voeden. En dat is de manier die de Raspberry Pi gebruikt. Deze HAT zal waarschijnlijk niet de manier zijn om uw Pi voor lange tijd te voeden, maar hij heeft wel een aantal mooie toepassingen. Overal waar nu netwerkkabel ligt, kunt u nu uw Pi aansluiten, zonder dat er een aparte voeding nodig is. Dat is heel handig als u bijvoorbeeld een access point of een netwerkgevoede PBX wilt bouwen.

Wat zit er in?

De Raspberry Pi Power over Ethernet HAT wordt klaar voor gebruik geleverd in een klein doosje, met wat bouten en schroeven. In tegenstelling tot andere HAT’s is deze niet stapelbaar. Maar het is wel mogelijk om met twee extra afstandsbussen nog iets dergelijks te doen. Alleen zitten die afstandsbussen dan weer niet in de doos. De ontwerpers moeten wel hebben gedacht dat deze HAT de enige zou zijn die de RPi op zijn hoofd krijgt om hem te gebruiken in een ruwe omgeving, of om hem ergens op een afgelegen plek op een DIN -rail te zetten.

Voordat u de Pi deze HAT opzet, moet u wel zorgen dat al de laatste updates zijn geïnstalleerd. Dan weet u zeker dat ook de kleine blower bovenop de HAT het doet en ingeschakeld wordt als de temperatuur van de CPU te hoog wordt. Voor de rest is het allemaal een kwestie van plug and play.

Opstartperikelen

Als alles is aangesloten en voorbereid, wat kan er dan nog mis gaan? Laten we het eens proberen met de volgende configuratie:
 
  • Een DIGITUS PoE Injector (DN-95102) voor 10/100 Mbit
  • Een Raspberry Pi 3B+
  • Raspberry Pi PoE HAT
  • Een werkende Ethernet-kabel
  • Een Gigabit Ethernet-switch zonder PoE
     
Zo zou het systeem er heel goed uit kunnen zien als u thuis voor het eerst aan de slag wilt met PoE. Met de huidige versie van Raspbian zou het goed kunnen dat u nu geen bedrade ethernetverbinding hebt. Dat komt dan, doordat aan beide kanten wordt geprobeerd om gigabit-Ethernet te gebruiken, terwijl de injector niet meer ondersteunt dan 100 Mbit. Dat is op te lossen door met behulp van ethtool een snelheid van 100 Mbit in te stellen met het volgende commando: “sudo ethtool –s eth0 speed 100 duplex full”. Maar dat is alleen een tijdelijke oplossing en u moet het elke keer opnieuw doen als u het systeem opstart. Een meer bestendige oplossing kan zijn om een gigabit PoE-injector te gebruiken.
Dit wordt ook hier besproken.