Review: ScanaQuad, de allerkleinste logic analyzer

2 mei 2016, 11:30
Review: ScanaQuad, de allerkleinste logic analyzer
Review: ScanaQuad, de allerkleinste logic analyzer
Als je voornamelijk digitale schakelingen ontwerpt of repareert, dan heb je voor het volgen van signalen in die schakelingen meer aan een logic analyzer dan aan een oscilloscoop. Maar om nu meteen een logic analyzer aan te schaffen? De apparaten van de grote merken zijn voor een homelab of startup te prijzig en de goedkope alternatieven doen net niet wat je graag wilt hebben of hebben halfbakken software. Daar komt langzaamaan verandering in.

Het Franse bedrijfje Ikalogic maakt sinds 2010 logic analyzers met USB-aansluiting voor gebruik met een laptop of pc. Niets bijzonders, zou je zeggen, ware het niet dat Ikalogic sinds eind vorig jaar een nieuwe serie analyzers heeft uitgebracht die allemaal vier kanalen bezitten. Waarom geen acht of nog meer? Als je er even over nadenkt, is de reden duidelijk, De meeste moderne microcontrollers en digitale schakelingen maken gebruik van seriële verbindingen om ruimte en aansluitpennen te besparen. Sensoren, EEPROM’s, communicatie met de buitenwereld, het loopt allemaal via I²C, I²S, 1-Wire, USB et cetera. Bij al die verbindingen heb je genoeg aan twee, drie of vier lijnen, dus waarom beperken we ons dan niet tot vier kanalen in totaal? Ikalogic heeft dat goed uitgewerkt en vooral dankzij de integratie van vrijwel alle gangbare seriële protocollen in hun software heb je bij de ScanaQuad-producten eigenlijk geen behoefte aan meer kanalen. (Mocht dat toch eens nodig zijn, dan hebben de Ikalogic-ingenieurs de mogelijkheid ingebouwd om meerdere analyzers parallel te schakelen tot maximaal 24 kanalen via een extra adapter).

De ScanaQuad-serie bestaat uit vier modellen (SQ25, SQ50, SQ100 en SQ200), die voornamelijk verschillen in sample-snelheid. Het getal aan het einde geeft de sample-rate in MHz per kanaal aan (SQ25 = 25 MHz), waarbij het aantal gebruikte kanalen geen rol speelt. De twee grootste modellen hebben t.o.v. de kleinere ook nog een groter ingangsspanningsbereik (±15 V), meer in- en uitgangsconfiguraties en de mogelijkheid om differentiële metingen te verrichten.

De gebruiker kan elk van de vier aansluitingen zelf definiëren, bijv., welke hij als SDA- en SCL-lijn definieert bij een I²C-bus. Bovendien kan elke aansluiting ook nog eens als uitgang functioneren. Deze uitgang kan een blokgolf met een instelbare frequentie en duty-cycle produceren, maar men kan ook complete datareeksen definiëren met behulp van javascript-commando’s. Dat geldt overigens ook voor de decoder-protocollen; die kan men eveneens zelf maken, maar hier is al een heleboel kant-en-klaar beschikbaar.

Een overzicht van de momenteel  beschikbare protocollen: 1-Wire, CAN, DHT11/22, DMX-512, HC-SR04, I²C, I²S, JTAG, 4-bits LCD, LIN, Manchester, Maple, MIDI, NMEA 0183, nRF24L01, Oregon Scientific, parallel-bus, PWM, SENT, SPI, SPI WIZnet W5100, UART en USB1.1. Daarnaast is ondersteuning voor specifieke devices ingebouwd, zoals bepaalde 1-Wire temperatuursensoren en I²C-temperatuur- en -vochtigheidssensoren.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items