Jarenlang werd er gedacht dat cryptografie die is gebaseerd op de vermenigvuldiging van grote priemgetallen, zoals de RSA-encryptie, extreem veilig, zo niet onontcijferbaar zou zijn. Helaas… Een kwantumcomputer heeft onlangs met behulp van het algoritme van Shor het  getal 15 in zijn factoren ontleed. Deze computer werd door onderzoekers van het MIT, samen met een onderzoeksteam van de Universiteit van Innsbruck, ontworpen en gebouwd. Het geheim: er worden lasers gebruikt om vijf qubits in de vorm van vijf geladen atomen te manipuleren. 

Toegegeven, in 2001 manipuleerde MIT één enkel molecuul met magnetische kernresonantie en gebruikte het om het getal 15 met Shor’s algoritme te factoriseren, maar die implementatie was niet schaalbaar. Conventionele computers kunnen in het algemeen getallen niet efficiënt factoriseren, omdat ze bepaalde stappen na elkaar moeten uitvoeren. In een kwantumcomputer worden deze stappen als het ware parallel en dus aanzienlijk sneller uitgevoerd. 

Bepaalde soorten encryptie maken gebruik van grote priemgetallen die met elkaar worden vermenigvuldigd. Met conventionele computers duurt het maanden of zelfs jaren om het resultaat van deze vermenigvuldiging weer in zijn (priem-)factoren te ontbinden. 

De resultaten van het onderzoek zijn in het tijdschrift Science gepubliceerd, onder de titel ‘Realization of a scalable Shor algorithm‘. Ik raad iedereen aan om bedacht te zijn op dubieuze geldopnames in een plaats met de naam Innsbruck…