Bent u het zat om met een vergrootglas naar een kortsluiting te zoeken? Met deze slimme schakeling kan een kortsluiting op een printplaat snel en zonder frustratie worden gevonden. Bouw deze schakeling zelf om storingen gemakkelijk op te kunnen sporen.

Werking

Zoals de meeste technici weten hebben kortsluitingen de gewoonte om juist te ontstaan wanneer ze het minst gewenst zijn. Indien u het beu bent om dan met een vergrootglas op uw printplaat te moeten speuren, dan kan deze handige schakeling van Ton Giesberts bij het opsporen van een kortsluiting op de PCB veel gedoe wegnemen.

De functionele werking van het ontwer (Elektor 6/2006) is eenvoudig. Indien er ergens een PCB-kortsluiting optreedt dan vloeit er ongewenste stroom in de directe omgeving ervan, een gegeven dat door dit ontwerp wordt uitgebuit. Door een stroom in het verdachte gebied van de printplaat te injecteren wordt een magnetisch veld geproduceerd dat vervolgens kan worden gedetecteerd. De stroom, en dus het bijbehorende magnetische veld, loopt tot aan de kortsluiting. Zodra het veld is gedetecteerd laat de kortsluitzoeker een hoorbare toon horen.
 
PCB short finder circuit
Schema van de kortsluitzoeker
Zoals u ziet heeft Giesberts het ontwerp in twee delen opgesplitst. Het ene deel zorgt voor het genereren van het testsignaal. Het andere deel detecteert en versterkt het opgepikte signaal. Hij legt het uit:

"Het signaal wordt opgepikt door spoel L1, die we zelf maken. Om de detectie gevoeliger te maken, is er een frequentie gekozen die net buiten het hoorbare frequentiebereik ligt (ongeveer 29 kHz). Om deze frequentie hoorbaar te maken wordt het signaal, dat door IC1a via IC1c wordt versterkt, via een digitale Schmitt-trigger (IC2a, een 74HC132) naar een deler IC3 (74HC4040) geleid. P1 past die versterking aan. De eerste acht uitgangen van IC3 zijn aan de buitenkant toegankelijk gemaakt. Hierop selecteert u met behulp van jumper JP1 de frequentie van een geluid dat goed wordt weergegeven op de AC-zoemer. Om het volume van het geluid te maximaliseren is er een kleine versterker toegevoegd met twee gates van IC2 (IC2c en IC2d). De zoemer is verbonden via pinnen die zijn gemarkeerd met 'BZ1'. R15 beperkt de stroom tot een veilige waarde (< 20 mA)."

Bij het inbouwen van de schakeling in een behuizing, legt Giesberts uit, dient u rekening te houden met een paar zaken: de grootte van de printplaat, de AC-zoemer, de batterijhouders, de plaatsing van de LED’s, en de dubbelpolige aan/uit-schakelaar.
 
PCB short finder design
Het ontwerp in gebruik.

Het PCB kortsluitzoeker project

Het artikel, “Zoek de fout: kortsluitzoeker met geluid,” verscheen in juni 2006 in Elektor. U kunt het artikel gratis lezen gedurende twee weken na publicatie van het bovenstaande. Indien u aan een eigen project begint dan vinden we het leuk indien u de voortgang deelt op het Elektor Labs platform!
Note van de redactie: Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in een editie van ElektorMag uit 2006. Vanwege het feit dat dit project al wat ouder is zijn sommige componenten, PCB', producten, of links mogelijk niet beschikbaar. Desalniettemin denken we dat de inhoud nog steeds nuttig is, en we hopen dat het u zal inspireren om zelf nieuwe elektronica projecten te starten.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!