Seriële EEPROM met twee aansluitpennen

20 november 2017, 12:03
Halfgeleiderfabrikanten kondigen vaak nieuwe geheugenchips aan, dus meestal werpen we snel een blik op het persbericht en gooien het dan weg. Dat gebeurde ook bijna met de aankondiging van Microchip over hun nieuwe AT21CS11 enkeldraads EEPROM-chip (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory). Pas toen ik het de tweede keer las, zag ik dat het om een chip met maar twee aansluitpennen ging. 

 
AT21CS11 serial EEPROM block diagram
Blokschema van de AT21CS11 (bron: Microchip)

En inderdaad, in het datasheet lezen we over een geheugenchip in een behuizing met maar twee pennen.
Er zijn ook versies met meer pennen in meer gangbare behuizingen, maar ook die gebruiken maar twee van hun aansluitingen. De chip is verbonden met de rest van het systeem via één Single Input/Output (SI/O)-lijn die zowel dient voor de communicatie als voor de voeding.

EEPROM met een unieke ID

De nieuwe chip bevat 1 Kbit EEPROM-geheugen, verdeeld in vier sectoren van 256 bits elk, een 64-bits serienummer en 128 bits extra geheugen dat de gebruiker kan programmeren. Dit extra geheugen is bedoeld voor het vastleggen van unieke identificatie- en besturingsparameters, zoals verbruik en bedrijfsuren, op locaties die zich op afstand van de hoofdelektronica bevinden. Alle geheugensecties kunnen permanent tegen overschrijven worden geblokkeerd.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items