De intrinsieke maar 'sluimerende' eigenschap van grafeen om een elektrische stroom zonder weerstand te geleiden – supergeleiding dus – was al langer bekend, maar pas onlangs zijn onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge er in geslaagd deze mogelijkheid ook daadwerkelijk te activeren. Met deze ontdekking wordt grafeen, een materiaal dat toch al het potentieel heeft de elektronica-industrie radicaal te veranderen, nog veel interessanter voor talloze toepassingen.
Grafeen bestaat uit een tweedimensionale laag koolstofatomen en heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. Zo is het tegelijk licht, buigzaam en zeer sterk, en bovendien geleidt het de elektrische stroom zeer goed. Al langer werd gedacht dat grafeen een supergeleider zou kunnen zijn – maar tot nu toe is dat slechts gerealiseerd door het op een (ander) supergeleidend materiaal aan te brengen of daarmee te doteren, een proces waardoor andere eigenschappen van grafeen echter sterk verslechteren.
De onderzoekers onder leiding van dr. Angelo Di Bernardo en dr. Jason Robinson hebben nu echter de sluimerende supergeleiding van grafeen 'gewekt' door het te combineren met een materiaal dat praseodymium cerium koper oxide (PCCO) wordt genoemd.
De ontdekking kan op termijn leiden tot de ontwikkeling van elektronische schakelingen op moleculaire schaal met supergeleidende eigenschappen.