Het is weer tijd voor een terugblik op eerdere edities van Elektor Mag. Deze keer richten we ons op artikelen die zijn gepubliceerd in de afgelopen augustusedities van je favoriete elektronicatijdschrift. Ga na het bekijken van deze ontwerpen en artikelen naar Elektor Labs om je projecten te posten.

Waterverbruiksmonitor met ESP32 (juli/aug 2019)

Veel van de artikelen in Elektor Mag bevatten slimme doe-het-zelf-oplossingen voor veelvoorkomende uitdagingen en problemen. Het ESP32-gebaseerde   van Denis Lafourcade is een geweldig voorbeeld. Hij ontwierp het systeem als een handig hulpmiddel om zijn waterverbruik te meten. Het doet het volgende: het detecteert en verwerkt gemeten impulsen, geeft het uur/dagelijkse/totale verbruik weer, detecteert vermoedelijke lekken, stuurt waarschuwingen via sms en nog veel meer.
 
Design rewind: DIY waterflow monitor
De complete waterverbruiksmonitor.

"Het systeem start nadat de stroom is ingeschakeld, zoekt het geprogrammeerde WiFi-netwerk, stelt de tijd in en wacht op een gebruikersverbinding terwijl het de pulsen van de meter controleert," legt hij uit. "Het moet dan worden geopend vanaf de webpagina via het adres op de derde pagina van het scherm, om de actuele waarde van de meter, die van de laatste meting en de verbruikswaarschuwingsdrempel in te stellen."


Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Domotica!

Audio T-Board (juli/aug 2015)

Bij het experimenteren met analoge schakelingen op een breadboard kan een kleine audioversterker met bijbehorende luidspreker vaak helpen om signalen hoorbaar te maken. Het T-bord is een oplossing. Zoals Ton Giesberts uitlegt, biedt een compact printje plaats aan een klasse-D versterker, een DC/DC converter en een kleine luidspreker.
 
Design rewind - Audio T Board
De print bevat componenten aan beide zijden: de bedrade componenten (boven) en de SMD-componenten en twee connectoren (onder).

"De print voor het audio T-board is dubbelzijdig, zowel de layout als de gemonteerde componenten," merkt hij op. "Alle bedrade componenten zitten aan de bovenkant, alleen de connectoren K1 en K2 zitten aan de onderkant (deze plug je later in het breadboard). Alle SMD-componenten zitten aan de onderkant."

Akoestische sensor (juli/aug 2004)

De hier gepresenteerde akeoustische sensor  is oorspronkelijk ontwikkeld voor een industriële toepassing (d.w.z. om een sirene te bewaken), maar kan ook in andere omgevingen worden gebruikt. De sensoraansluitingen zijn beveiligd tegen ompoling en kortsluiting, de 24 V voedingsspanning is geschikt voor industrieel gebruik en de uitgang van de sensor beweegt zich over het bereik van de voedingsspanning.
 
Acoustic sensor project
De schakeling bevat een electretmicrofoon, een versterker, een verzwakker, een gelijkrichter en een schakeltrap.
"De schakeling bestaat uit een electretmicrofoon, een versterker, een verzwakker, een gelijkrichter en een schakeltrap," legt de ontwerper uit. "MIC1 wordt gevoed met een stroom van 1 mA door R9. T1 versterkt het signaal, ontkoppeld van de voeding door C1, tot ongeveer 1 Vpp. R7 stelt de collectorstroom van T1 in op maximaal 0,5 mA. Het werkpunt wordt ingesteld door terugkoppelweerstand R8."

FM-detector zonder afregeling (juli/aug 2001)

Het hier gepresenteerde ontwerp is een 455 kHz kwadratuurdetector voor smalbandige FM-signalen. Het heeft twee belangrijke voordelen: het is aangenaam eenvoudig en er is geen afregeling nodig. Het hart van de schakeling wordt gevormd door een NE612 IC, een dubbel gebalanceerde mixer met oscillator in een acht-pins DIL-behuizing.

 
Design rewind: FM detector
De FM-detector.
"Deze schakeling werkt het beste met een ingangssignaal van 0,5 – 2 Vpp," legt de ontwerper uit. "Omdat het lineair is over een zeer groot bereik (420-500 kHz), hoeft het niet te worden afgeregeld en hebben normale tolerantievariaties in de waarden van de inductie en capaciteit in het resonantiecircuit weinig effect. Het uitgangsniveau varieert met ongeveer 1 V over het werkbereik, dus de detectiegevoeligheid is ongeveer 13 mV/kHz. Dit is voldoende voor de meeste smalband FM-toepassingen met een middenfrequentie van 455 kHz."

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Batterij!

NiCd-batterij capaciteitstester (juli/aug 1996)

In de zomer van 1996 publiceerde Elektor een bijgewerkte versie van een NiCd-accutester die een jaar eerder was gepubliceerd. De verbeterde schakeling verbetert het oorspronkelijke ontwerp door een zelf opnieuw gewikkeld relais te gebruiken om het ontladen automatisch te stoppen bij ongeveer 1 V. Dit voorkomt het diep ontladen van de accu.
 
NiCd battery capacity tester
NiCd-batterij capaciteitstester.
"Het nieuwe aan de huidige versie is dat de batterij wordt ontladen over een relaisspoel in plaats van over een weerstand, terwijl de klok wordt gevoed via de relaiscontacten," merkt de ontwerper op. "De timer die op deze manier is gemaakt, wordt gestart door op de armatuur van het relais te drukken, zodat de contacten de spoelstroom vasthouden."

Microprocessor gestuurde radiosynthesizer (juli/aug 1988)

De interessante synthesizer in dit artikel heeft een zescijferig display en een toetsenbord met 16 posities waarmee je direct frequenties kunt invoeren, kanalen of frequenties kunt verhogen of verlagen en 30 frequenties kunt opslaan en oproepen. De MW-, SW- en FM-banden worden gedekt. Raadpleeg het nabijgelegen schakelschema van de microprocessor gestuurde controller en het toetsenbord.
 
Microprocessor-based controller
De microprocessor gestuurde controller en het toetsenbord.
"De gebruikte microprocessor is de CMOS type MC146805E2 van Motorola, die krachtige bitmanipulatie-instructies biedt, handig voor dit soort toepassingen," legt P. Topping uit. "Hij heeft ook een stand-by (power-down) modus waarin de klok wordt stilgezet."

Belichtingsmeter en ontwikkeltimer (juli/aug 1980)

Eind jaren 1970 en begin jaren 1980 waren belichtingsmeters en ontwikkeltimers hot topics. Maar, zoals Elektor in de zomer van 1980 uitlegde, "het is zeer zeldzaam om een artikel te vinden dat beide apparaten tegelijkertijd behandelt. Daarom wordt hier een combinatieontwerp gepresenteerd." Bekijk het ontwerp.

 
Exposure meter and dev timer
Belichtingsmeter en ontwikkeltimer.
"Zoals gebruikelijk is er een LDR (lichtafhankelijke weerstand) opgenomen in het brugcircuit van de belichtingsmeter. De hoeveelheid licht die op de LDR valt, bepaalt de mate van onbalans in het brugnetwerk. Tijdens de meting wordt relais Ref geactiveerd via S2e en het vergrotingsapparaat wordt aangezet. De balans wordt dan handmatig hersteld door potentiometer P1 bij te stellen. De uiteindelijke waarde van P1 komt overeen met de vereiste belichtingstijd. De stuurspanning mag tussen 0 V en 1,5 V lager zijn dan de voedingsspanning."

Binnenkort meer techniek!

Volg ons volgende maand wanneer we meer klassieke Elektor artikelen, -projecten en -techniektutorials uitlichten. En vergeet niet je mening te geven in het commentaarveld hieronder. De techniek gaat door!