Terwijl de SAMV71Q21RT’s prestaties onder straling ideaal zijn voor NewSpace toepassingen, zoals Low Earth Orbit (LEO) satellietconstellaties en robotica, levert de SAMRH71 prestaties onder straling die aansluit op meer kritische subsystemen, zoals gyroscopen en sterrenvolgapparatuur. De SAMV71Q21RT stralingstolerante component garandeert een opeengestapelde TID van 30Krad (Si) met latchup ongevoeligheid en is niet-destructief onder krachtige ionen. Beide componenten zijn geheel ongevoelig voor Single Event Latchup (SEL) tot 62 MeV.cm²/mg.
 
De SAMRH71 stralingsbestendige MCU is speciaal ontwikkeld voor toepassing in de verre ruimte met de onderstaande doelgerichte stralingsprestaties:  
Gebaseerd op de Arm Cortex-M7 kern, leveren de SAMV71Q21RT en SAMRH71 krachtig prestaties bij een laag opgenomen vermogen voor een langdurige werking in ruimtevaarttoepassingen. Als bescherming tegen de stralingseffecten en om de systeemachteruitgang te beheren, beschikt de architectuur van de componenten over storingsbeheer en data integriteitsfuncties, zoals foutcorrectiecode (ECC) voor het geheugen, een integriteitstestmonitor (ICM) en een geheugenbeschermingseenheid (MPU). De SAMV71Q21RT en SAMRH71 bieden ook CAN FD en Ethernet AVB/TSN voorzieningen waarmee de vooruitgang op communicatiegebied voor systemen in de ruimte wordt gevolgd. Als verdere ondersteuning voor toepassingen in de verre ruimte heeft de SAMRH71 toegesneden SpaceWire en MIL-STD-1553 interfaces voor besturing en razendsnel databeheer tot 200Mbit/s.
 
Om het ontwerpproces te vergemakkelijken en producten sneller op de markt te brengen, kunnen ontwerpers gebruik maken van de ATSAMV71-XULT evaluatiekaart. De componenten worden ondersteund door de Atmel Studio geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor het ontwerpen en het opsporen van fouten en voor de softwarebibliotheken. Beide componenten zullen eveneens worden ondersteund in MPLAB® Harmony versie 3.0 rond midden 2019.