In deze korte reeks blogs doe ik verslag van mijn voortgang met de bouw en de ingebruikname van de µTracer 3+ curve-tracer voor elektronenbuizen van DOS4EVER. De vorige aflevering werd gepubliceerd in Elektor e-zine nr. 216 en u kunt dit artikel hier vinden. Ik heb geen commerciële banden met DOS4EVER en heb mijn kit zelf aangeschaft.

Ik ben blij met de reacties op deel 1 van deze blogreeks, dit is door veel mensen gelezen en de positieve commentaren hebben mij aangemoedigd om op deze manier door te gaan. 

Ik durf te beweren dat ik redelijk gevorderd ben in elektronische assemblage en al veel schakelingen heb gebouwd en gerepareerd, met name met buizen en op het gebied van HF, maar ook digitaal. Ik vind het erg leuk om kits te bouwen en heb bewondering gekregen voor de ontwerpers ervan, niet alleen door het eindresultaat, maar ook vanwege de educatieve aspecten en de nauwkeurige montage-instructies. Als geregistreerd radioamateur heb ik zelf verschillende mobilofoon-ombouwsets samengesteld (Philips FM1000 en MX294) waar er wereldwijd honderden van zijn verkocht, en ik heb gemerkt dat het maken van een kit veel verder gaat dan het in plastic zakken stoppen van een paar duizend elektronische en mechanische onderdelen.

Wat de leverancier van een kit namelijk absoluut niet kan weten of inschatten is over welke vaardigheden, gereedschap en geduld u beschikt. Zelf bezit ik een paar gereedschappen waar ik erg blij mee ben, waaronder een Weller Magnastat 50-watt soldeerstation uit 1985 en een set kwaliteits-(knip)tangen. Onlangs heb ik hier een helder-oranje printplaat-montagehouder aan toegevoegd die ik van mijn collega’s in het lab heb geleend. 

Bij de daadwerkelijke montage van het board, dat wil zeggen het plaatsen en vastsolderen van onderdelen op de µTracer-printplaat, was ik blij om te ontdekken dat het voortreffelijk gefabriceerde board in de µTracer-kit wordt geleverd met voorgemonteerde PGA113-IC’s. Dit zijn minuscule MSOP-10-onderdelen die een uitdaging vormen om met de hand te solderen, en ik ben vol lof over Ronal Dekker’s volharding in het gebruik ervan, want zij zijn perfect geschikt voor hun taak – en eenvoudigweg niet verkrijgbaar in welke DIP-behuizing dan ook!

Eerst de software

Zoals gebruikelijk bij apparaten die voornamelijk via USB communiceren, begint de montagehandleiding van de µTracer met de installatie van de GUI (graphical user interface) en de verbinding ervan met het µTracer-board via een USB-naar-serieel-adapter.