Microchip kondigt een uitbreiding aan op de PIC18 productlijn met een nieuwe serie 8-bit microcontrollers (MCU’s) die een Controller Area Network (CAN) bus combineren met een uitgebreide reeks kernonafhankelijke periferiebouwstenen (Core Independent Peripherals; CIP’s). De CIP’s vergroten de systeemmogelijkheden, omdat ze het voor ontwerpers gemakkelijker maken om op CAN gebaseerde toepassingen te ontwikkelen zonder de complexiteit van aanvullende software.
 
Een van de grote voordelen bij het toepassen van een K83 MCU in op CAN gebaseerde systemen is dat de CIP’s voorzien in voorspelbare reacties op real-time gebeurtenissen. Dit beperkt de ontwerptijd en ook het configureren wordt vergemakkelijkt via het MPLAB® codeconfigurator (MCC) hulpmiddel. De nieuwe serie is ideaal voor toepassingen die CAN gebruiken in de medische, industriële en automobiele sectoren, zoals gemotoriseerde chirurgische snijtafels, volgen van bedrijfsmiddelen (asset tracking), ultrasound machines, geautomatiseerde transportbanden en toebehoren voor auto’s. Met de CIP’s  kunnen systeemontwerpers producten sneller op de markt brengen door het snel configureren van een op hardware gebaseerde periferiebouwsteen in plaats van het schrijven en valideren van een volledige softwareroutine voor het uitvoeren van een bepaalde taak.
 
De PIC18 K83 componenten bevatten 15 tijdbesparende CIP’s zoals: cyclische redundantiecontrole (CRC) met geheugenscan om de integriteit van niet-vluchtig geheugen te bewaken; rechtstreekse geheugentoegang (DMA) voor gegevensoverdracht tussen geheugen en periferiebouwstenen zonder tussenkomst van de CPU; windowed watchdogtimer (WWDT) voor het triggeren van systeemresets; 12-bit analoog-naar-digitaal omzetter met rekeneenheid (ADC2) voor het automatiseren van analoge signaalanalyse voor real-time systeemreacties; alsook een complementaire golfvormgenerator (CWG) voor het zeer efficiënt synchroon schakelen bij motorregelingen. Bezoek het  8-bit MCU design centre voor meer informatie over deze en andere CIP’s.
 
Belangrijkste eigenschappen:
  • PIC18 K83 serie maakt op CAN gebaseerde ontwerpen eenvoudiger en goedkoper
  • Levert voorspelbare reacties op real-time gebeurtenissen voor snellere reactietijd
  • Op hardware gebaseerde kernonafhankelijke periferiebouwstenen beperken de ontwerptijd met snelle configuratievoorzieningen
  • Rekent af met de complexiteit bij het schrijven en verifiëren van aanvullende software
 
De nieuwe producten worden ondersteund door de MPLAB codeconfigurator (MCC), een gratis software plug-in die een grafische interface levert voor het configureren van de periferiebouwstenen en functies die specifiek zijn voor elke toepassing. De MCC is ingebed in Microchip’s downloadable MPLAB X geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) en de op cloud gebaseerde MPLAB Xpress IDE. De serie wordt bovendien ondersteund door de Curiosity high pin count (HPC) ontwikkelkaart (DM162136).
 
De PIC18F25K83 met 32 KB flashgeheugen en de PIC18F26K83 met 64 KB flashgeheugen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar als monster en uit serieproductie. Elk van deze onderdelen is beschikbaar in 28-pens SPDIP, SOIC, SSOP, UQFN en QFN behuizingen.
 
Bezoek voor meer informatie Microchip’s website op: www.microchip.com/k83