Aan het California Institute of Technology werkt bioloog Richard Andersen aan een methode om tastzin te combineren met neurale protheses. Concreet: een implantaat (of meerdere) in de hersenen maakt het voor een verlamde patiënt mogelijk een robotarm te bewegen.
 
Al in 2015 is het Andersen en zijn team gelukt een 35-jarige patiënt die vanaf de nek verlamd was via een implantaat in de Cortex parietalis posterior, het gedeelte waar de intentie voor een beweging ontstaat, een robotarm te laten bedienen. De patiënt was in staat de robotarm vloeiende handbewegingen te laten maken en hiermee zelfs een bierfles naar zijn mond te brengen zodat hij zijn eigen biertje kon drinken, iets waar de patiënt al heel lang van gedroomd had.
 
Dit werk leverde het team een subsidie op van het BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnology) en startkapitaal van het California Blueprint for Research to Advance Innovations in Neuroscience-programma, waarmee Andersen het werk voortzet. Hij hoopt zijn onderzoek zo ver te kunnen brengen dat patiënten via robotarmen letterlijk hun tastzin terugkrijgen.
 
Meer info: https://eands.caltech.edu/a-feeling-touch.