Sommigen van ons kunnen nauwelijks wachten, tot er eindelijk echt autonome auto’s op de weg komen. Auto’s zonder stuur, gaspedaal en rem. Dan is er geen probleem meer met alcohol, geen gedoe met rijbewijzen en zouden er veel minder ongelukken gebeuren. Helaas kun je in een autonome auto wel wagenziek worden. Maar er is een oplossing in zicht.

Nieuwe technologieën brengen nieuwe problemen met zich mee: straks rijden we in een autonome auto rijdt en kunnen we ons bezighouden met iets interessanters dan het verkeer, omdat de auto daar zelf op let. Wij kunnen dan een roman lezen, op weg naar het werk nog een paar stukken doornemen of uit verveling met onze smartphone spelen. Maar onze tast- en evenwichtszintuigen registreren bewegingen en versnellingen in alle mogelijke richtingen, die niet overeenkomen met wat onze ogen zien. Gevoelige mensen krijgen dan de verschijnselen, die ze misschien ook al eens op een (zeil)boot hebben meegemaakt: een misselijk gevoel in de buik. Er komt een aanval van bewegingsziekte opzetten! Dat gebeurt in een autonome auto veel eerder dan in de trein, die veel rustiger aanvoelt. Veel mensen worden al beroerd op de achterbank van een gewone auto. Moeten gevoelige mensen dan in de toekomst in oldtimers blijven rijden?

De University of Michigan heeft nu een patent voor een technische oplossing voor dit probleem verkregen. Daarbij worden lichtstimuli gegeven die in de periferie van het gezichtsveld worden waargenomen. Die stimuli corresponderen dan met de omgeving buiten de auto en zorgen op die manier voor een synchronisatie van de optische beleving met de evenwichtservaring.