Een ontwikkelaar uit Spanje is erin geslaagd Windows 10 on ARM op een Raspberry Pi 3B+ te installeren. In de praktijk is echter gebleken dat die combinatie voor dagelijks gebruik niet geschikt is.

Linux

De Raspberry Pi is bij uitstek het domein van Linux. Microsoft heeft met ‘Windows IoT Core’ weliswaar een Windows-systeem uitgebracht dat ook op de Raspberry Pi draait, maar dat beschikt niet over een desktop en is veleeer voor meet- en besturingsdoeleinden gedacht.

De Spaanse ontwikkelaar José Manuel Nieto heeft een installer ontwikkeld waarmee een complete versie van Windows 10 op de ARM-processor van de RPi te installeren. De basis wordt gevormd door ‘Windows 10 on ARM’, dat door Microsoft in 2018 is uitgebracht voor ARM-gebaseerde notebooks maar dat daar niet echt kan overtuigen.

ISO

Voor de installatie heeft Nieto een installatietool beschikbaar gesteld op GitHub. Vereist zijn in elk geval een snelle SD-kaart en een geschikte ISO van Windows 10 on ARM. Om de diverse bestanddelen direct van de servers van Microsoft te downloaden, heeft Nieto een online-assistent gemaakt die een download-script samenstelt.

Eerste test

Bij een eerste test duurde het downloaden en samenstellen van het ISO-bestand ongeveer twee uur. Aansluitend moet uit dit image een wim-bestand worden geëxtraheerd dat vervolgens aan het installatieprogramma wordt doorgegeven. Dit programma voegt een EFI-shell toe en kopieert vervolgens beide naar de SD-kaart.

EULA

De test op de Raspberry Pi 3B+ verlief ontnuchterend. Vóór het booten van Windows moet de EFI-shell met exit worden verlaten en moet de boot-volgorde worden aangepast. Het ‘Windows-Out-Of-The-Box’ dialoogvenster had drie kwartier nodig voor het inrichten van de randapparatuur en de standaardvraag naar de regio. Bij de keuze van de toetsenbord-layout ging het voor de eerste keer mis. Na in totaal anderhalf uur, diverse ‘bluescreens’ en herstarts werd de test afgeblazen. Bij de weergave van de end-user license agreement (EULA) bleef de interface namelijk definitief ‘hangen’. De weinige invoer via toetsenbord en muis maakten echter al duidelijk dat de Raspberry zijn prestatiegrenzen zo ongeveer had bereikt.

OOBE

Een poging om Windows op de Raspberry aan de praat te krijgen is en blijft vooralsnog een puur haalbaarheids-experiment. En zelfs wanneer de problemen met de OOBE-dialoog (out-of-box experience) opgelost kunnen worden, lijkt een productief gebruik van de combinatie Windows 10 en RPi vooralsnog niet mogelijk.

Bron: Heise Online