Jan Buiting

Windturbinerecord: 9 megawatt

28 maart 2017, 15:31
Windturbinerecord: 9 megawatt. Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Windturbinerecord: 9 megawatt. Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Op 1 december 2016 heeft een reusachtige windturbine van het Deense bedrijf MHI Vestas Offshore Wind voor de kust bij gunstige weersomstandigheden het 24-uurrecord energieopwekking voor enkelvoudige turbines gebroken. Over een periode van 24 uur werd 215.999,1 kWh geproduceerd. Het bedrijf omschrijft deze turbine als een ‘opgevoerde 8MW-windturbine die onder speciale plaatsingscondities 9 MW kan produceren.’

Zoals bekend haalt Denemarken ongeveer 40% van zijn elektriciteit uit windkracht, en wil het land in 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. 

De nieuwe V164-turbine is 220 meter hoog en heeft rotorbladen van 80 meter lang die 38 ton wegen en een totaal oppervlak van 21.124 m2 bestrijken. In een persbericht van het bedrijf wordt CTO Torben Hvid Larsen als volgt geciteerd: "We vertrouwen er op dat de 9MW-machine hiermee heeft bewezen dat deze marktrijp is.” 

Naar aanleiding van de afmetingen van de V164 in combinatie met zijn uitgangsvermogen zijn sommige analisten ervan overtuigd dat “hoe groter de de turbine is, hoe groter het uitgangsvermogen zal zijn, waardoor het rendement van windmolenparken op zee exponentieel toeneemt en de kosten van installatie, onderhoud en dus van de opgewekte elektriciteit lager worden.” Hier voegde dhr. Larsen aan toe: “Wij zijn ervan overtuigd dat onze windturbine het voor de offshore-industrie mogelijk maakt om de energieprijs te blijven verlagen.” Volgens het bedrijf heeft de turbine een levensduur van 25 jaar en kan deze daarna voor 80% worden gerecycled. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items