EERAM is SRAM plus EEPROM op één chip

20 oktober 2016, 10:41
EERAM is SRAM plus EEPROM op één chip
EERAM is SRAM plus EEPROM op één chip
Je kunt het ze bijna horen denken in de NewProducts-keuken van Microchip: Wat zou er gebeuren als we SRAM en EEPROM in één chip stoppen? Interessante textuur? Opwindende smaak? Laten we het gewoon proberen. 

Soms leveren dit soort experimenten niets op, maar nu wel. Het resultaat is EERAM, de goedkoopste niet-vluchtige SRAM-technologie die op dit moment op de markt is. Er is geen externe voeding nodig om de inhoud te bewaren en er kan onbeperkt in het geheugen worden geschreven.
 
De truc is dat de voedingsspanning van de chip constant wordt gecontroleerd. Als de spanning onder een bepaalde drempel daalt wordt de inhoud van het SRAM snel naar het EEPROM gekopieerd en als de spanning weer stijgt worden de gekopieerde data weer teruggezet naar het SRAM. Er is alleen maar een kleine condensator nodig om de energie te leveren voor het schrijven naar het EEPROM. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf data in het EEPROM op te slaan en deze indien nodig weer uit te lezen.
 
De capaciteit van het EERAM is nu nog beperkt tot 16 kilobit, maar men verwacht dat deze in de toekomst zal toenemen. Een typisch geval van de wet van Moore. De eerste exemplaren communiceren via I²C, later volgt waarschijnlijk SPI. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items