Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) en de Clemson University hebben een nieuw bindmateriaal voor elektroden van Li-Ion-accu’s gevonden, dat zorgt voor een beter rendement en waarvoor bij de productie geen giftige stoffen nodig zijn. Het nieuwe bindmiddel (alginaat) wordt gewonnen uit bruin zeewier. Bij experimentele anoden met het nieuwe materiaal werd een acht keer grotere capaciteit gemeten dan bij tot nu toe gebruikte elektroden. De anoden bleven meer dan duizend laad- en ontlaadcycli zonder problemen functioneren.

 

Het bindmiddel in de elektroden van Li-Ion-accu’s houdt de grafiet- of siliciumdeeltjes van de elektrode bij elkaar, die samen met het elektrolyt voor het elektrisch vermogen van de accu zorgen. Omdat elektroden in accu’s zijn ondergedompeld in een vloeibaar elektrolyt met een hoge concentratie aan ionen, kregen de onderzoekers het idee om voor het bindmiddel te gaan zoeken bij planten die van nature in een agressieve omgeving zoals zout water leven. Bruine algen bleken als leveranciers van het polymeer alginaat een goede keuze. Het nieuwe bindmiddel kan zowel bij grafiet-elektroden als (toekomstige) silicium-elektroden worden toegepast en is compatibel met bestaande productiemethoden. 

 

De resultaten van het onderzoek werden op 8 september 2011 gepubliceerd in Science Express, de online versie van het tijdschrift Science.

 

Meer info:
www.gatech.edu/newsroom/release.html?nid=69898