Zelf (luidsprekers) bouwen? Jazeker! Doen!

18 november 2016, 00:00
Zelf (luidsprekers) bouwen? Jazeker! Doen!
Zelf (luidsprekers) bouwen? Jazeker! Doen!
U kent het ongetwijfeld: “Druk, druk, druk.” Bezoekje hier, verbouwinkje daar, vakantie zus en o ja, tussendoor nog even naar het werk. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Daarom zoeken de meesten van ons ontspanning in een hobby. De een gaat snorkelen op Aruba, de ander doet vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis, en nog een ander pakt de soldeerbout. Nee, dit is niet het zoveelste verhaaltje over de prachtige producten in onze Store. Ik wil graag reacties ontlokken en u op ideeën brengen.
 
Om de boel op gang te brengen, zal ik u verklappen met welk project ik zelf al een tijdje in het hoofd rond loop:
Als audioliefhebber mag het van mij wat harder gaan dan doorgaans in de huiskamer. Ik heb het dan dus over PA-installaties. “Wat is daar nu hifi aan,” hoor ik u denken. Dat zal u nog verbazen! De techniek heeft ook in dit gebied niet stilgestaan en kwalitatief doen sommige moderne ontwerpen zeker niet onder voor menig high-end huiskamermodel.
 
Enfin, mijn voornemen is om een zogenaamde Synergy-hoornluidspreker te ontwerpen. Dit gepatenteerde concept (vrij te gebruiken voor persoonlijke doeleinden) beschrijft een meerweg hoornluidspreker die functioneert als puntbron. Ik verzeker u: dat moet u gewoon een keer gehoord hebben. In woorden is het moeilijk samen te vatten, de termen “ruimtelijke plaatsing en oplossend vermogen” schieten me te binnen, bijna net alsof je een koptelefoon op hebt, het geluidsbeeld zweeft als het ware voor je, hoe ver je ook van de luidspreker af staat.
 
Het is niet de eerste keer dat ik me aan een dergelijk ontwerp waag, zie de foto. Dit voor een hoorn zeer bescheiden ontwerp met een hoge WAF-factor speelt al een tijdje naar tevredenheid bij mij in de huiskamer. Maar ik ben natuurlijk niet de eerste en de enige die zoiets onderneemt, dus er zijn genoeg filmpjes op YouTube te vinden (koptelefoon geadviseerd) die laten zien/horen wat er nu zo bijzonder is aan een puntbron/Synergy-hoorn.
 
Ik kan er nu al enthousiast over worden. Enkele veelbelovende simulaties staan al klaar in de computer en de luidsprekers daarvoor liggen ook al klaar. Het resultaat zal ik te zijner tijd zeker in ons blad proberen te publiceren. En anders zijn er nog altijd onze Labs-pagina’s en audio-gerelateerde fora! Nu alleen nog de tijd vinden om een (paar) prototype(s) te maken.
 
Uw beurt! Met welke project-ideeën loopt u rond?
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items