De afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van de Katholieke Universiteit Leuven heeft samen met Flanders' Mechatronics Technology Centre (FTMC) een bestaande tractor omgebouwd tot een autonome zelflerende veldrobot. De tractor leert de bodemkarakteristieken aan, regelt op basis hiervan zijn snelheid en stuurhoek en kan zo zonder tussenkomst van een bestuurder een bepaald traject zeer nauwkeurig afleggen. Precisie in de sturing van landbouwmachines is onder andere van belang voor de biologische landbouw.

 

De zelflerende tractor is uitgerust met lineaire aandrijvingen om het gaspedaal in te drukken en te sturen. Daarnaast heeft de tractor een computer en verschillende extra sensoren zoals een gps-systeem. Het autonome stuursysteem dat de rol van de bestuurder overneemt leert de tractor de bodemcondities aan, en maakt een inschatting van het verwachte slipgedrag van de wielen. Op basis van een model van de tractor worden vervolgens de optimale snelheid en de stuurhoek voor de huidige bodem berekend. Een gps meet de werkelijke positieverandering die vervolgens met de verwachte positieverandering wordt vergeleken. Op basis hiervan regelt het systeem zichzelf bij.

 

Een prototype van de zelflerende tractor is te zien op de 30e Internationale Werktuigendagen, die op 24 en 25 september in Oudenaarde worden gehouden.

 

Meer info:

http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/9949

 

Foto: LeCoPro