Een onderzoeksteam van het California Institute of Technology (Caltech) heeft een zelfreparerende chip ontwikkeld die zijn eigen prestaties monitort en als daar een ongewenste afwijking in optreedt zelfstandig een ‘work-around’ zoekt en activeert. De onderzoekers hebben de zelfreparerende technologie gedemonstreerd in een vermogensversterker voor millimetergolven. Zelfs bij opzettelijke vernieling van delen van de chip met behulp van een laser werd de normale werking in minder dan een seconde weer hersteld.

 

De zelfreparerende technologie werkt met behulp van sensors op de chip die temperatuur, stroom, spanning en vermogen meten. De sensorgegevens worden verwerkt door een ASIC op dezelfde chip die als ‘brein’ van het systeem fungeert. De ASIC analyseert het gedrag van de chip en schakelt zonodig alternatieve schakelingen in. Opvallend aan het systeem is dat er niet wordt gewerkt met algoritmes die voor elke mogelijk voorkomende situatie een oplossing bieden, maar dat de processor op basis van de sensorgegevens een op dat moment geschikte en beschikbare oplossing kiest.

 

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de maart-editie van IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques.

 

Foto: Jeff Chang/Kaushik Dasgupta